Любимо развлечение за летовниците от големите градове по-тихите градчета и

...
Коментари Харесай

Ще доведе ли жилищният бум в САЩ до нова финансова криза

Любимо забавление за летовниците от огромните градове по-тихите градчета и села е да застанат пред витрините на локалните организации за недвижими парцели и да мечтаят да заменят тесния си тристаен апартамент за цяла къща с градина. Кореспондентката на The Economist не е ваксинирана против изкушението: тя поглежда с тъга красива къща покрай река Дешутес в Бенд, Орегон, ситуирана измежду езерата и върховете на Каскадните планини. Тя чинно ревизира цената в платформата за парцели Zillow единствено с цел да се изправи против мрачната действителност: къщата с три спални коства 1.25 млн. $, което е нарастване с 44% по отношение на година по-рано и води до цена на квадратен метър по-висока от тази в Куинс в Ню Йорк и по-голямата част на Вашингтон, окръг Колумбия.

Трудно е човек да не се усеща разтревожен, като вижда какво се случва на американския жилищен пазар. Цените на жилищата са се повишили с 13% през тази година, което е най-големият скок отпреди финансовата рецесия 2007 - 2009 година Офертите за продажба понижават толкоз, че сега има повече сътрудници, в сравнение с разгласи. Типичният дом се продава за 17 дни, което е рекордно късо време, с 1.7% над желаната цена - което пък е рекордно високо. Когато платформата за парцели Redfin прави годишното си изследване измежду към 2000 купувачи на жилища, 63% оповестяват, че са наддавали за жилище, което не са виждали персонално.
Какво може да се случи
Последният взрив на цените на жилищата беше последван от дълбока и мъчителна криза. Има ли възможност историята да се повтори? Помислете първо за смесените вести. Средното съответствие заем/стойност за нова ипотека в Америка е рационално звучащите 83%. Все отново е обнадеждаващо, че това число не се е нараснало повече, имайки поради големия скок на цените. Тревожното е, че кредитополучателите са раздвоени. По закон, в случай че купувачът на жилище може да показа 20% от цената на парцела, той не би трябвало да купува частна ипотечна застраховка. Около 40% от кредитополучателите внасят 20% или повече първична вноска. Повечето от останалите - над половината, стартират със сума от под 10%. Като се има поради какъв брой бързо се покачват цените на някои пазари, внезапният спад на цените на жилищата може да сложи някои от тях в неприятна обстановка.

И все пак спрямо предишното кредитополучателите са в доста по-добра финансова форма. Само една четвърт от ипотечните заеми, отпуснати сред 2004 и 2007 година, са на хора с " доста положителни " кредитни оценки (над 760). Една осма от заемополучателите са били с по-лоша кредитна оценка, с резултати под 620. Стандартите са по-високи в този момент. През 2019 година 60% от ипотечните заеми са получени от хора с резултати над 760. Този дял нараства още по време на пандемията от ковид-19, защото банките, страхувайки се от загуби, стягат стандартите за кредитиране: 73% от ипотечните заеми, отпуснати през първото тримесечие на 2021 година, отиват при кредитополучатели с доста положителни кредитни резултати. Само 1.4% са дадени на такива с по-лоши кредитни оценки.

Дори звучат като анекдот информации за предпазливостта на ипотечните банки. Твърди се, че се свързват с фирмите, където работят претендентите за финансиране, с цел да се уверят, че чиновниците, които се реалокират отвън огромните и скъпи за живеене градове, ще могат да работят отдалечено за неопределен срок. Една банка оповестява, че най-натоварените компании за кредитиране са тези, които обслужват богатите клиенти - ипотеки за втори дом и големи по мярка ипотеки (над 550 хиляди долара). Ако развихрилият се жилищен пазар от средата на първото десетилетие на новия век беше артикул на неразумно кредитиране на ненадеждни кредитополучатели, в този момент взривът е артикул от разнообразни фактори - огромни заеми, отпуснати на богати кредитополучатели с дълга кредитна история в търсене на по-зелени парцели.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР