Лятото върви с пълна сила и за първи път от

...
Лятото върви с пълна сила и за първи път от
Коментари Харесай

Извадиха най-важните съвети за справяне с ужасната жега, ето ги

Лятото върви с цялостна мощ и за първи път от години в страната се записват температури към и над 40 градуса. Жегите са извънредно рискови, в случай че не знаем по какъв начин да се грижим за себе си и какви стъпки да предприемем. Полезни препоръки по въпроса дава репортаж на бТВ.

Действайте мъдро
-->
Най-добрата тактичност е да избягвате излизането навън в най-горещите часове от деня – към обяд. Това не всеки път е допустимо, така че в случай че въпреки всичко ви се наложи – наложително използвайте слънцезащитен артикул и покрийте главата си с шапка.

Почивайте постоянно на сянка, с цел да се предпазите от безсилие и топлинен удар.

Носете светли и необятни облекла, които ще ви оказват помощ да се разхладите.

Колкото по-мокро, толкоз по-добре

Топлината излиза през човешката кожа, която е най-големият орган, с който разполагаме. Колкото повече можете да охладите кожата си, толкоз по-добре.

Един от тях е да намокрите тениската си и да я поддържате влажна по време на горещата вълна. Алтернатива на това е да се снабдите с охлаждащ спрей или постоянно да си взимате студени душове.

Бързо изстудяване може да постигнете в случай че натопите ръцете и краката си в студена вода. Китките и глезените ни имат доста тънка кожа, под която се намират огромни кръвоносни съдове. Това оказва помощ за по-бързото изстудяване.

Пийте задоволително вода

Когато температурите са високи е извънредно значимо да избягвате приема на кофеин. Вместо това би трябвало да пиете оптимално доста вода, защото тялото бързо може да се обезводни.

Симптоми на обезводняване са сухота в устата, замаяност, комплицираност и главоболие. Ако не се реагира в точния момент, обезводняването може да докара до топлинно безсилие.

Никакъв алкохол!

Често прибягваме до свежи коктейли или бира, когато температурите са високи. За жал това не е най-хубавата концепция по време на горещото време.

Алкохолът също води до обезводняване. Той пречи и на пълноценния сън през нощта – нещо, което към този момент е задоволително мъчно поради високите температури.

Храната да е по-лека

Избягването на тежка храна несъмнено ще ви помогне да се почувствате по-добре по време на жегите. Старайте се да хапвате по-малко, по-често и уравновесена храна.

Храни като ягоди, краставици, селъри и маруля, които имат високо наличие на вода, могат да ви оказват помощ да регулирате температурата си през лятото.

Оставете тренировките на открито за друго време

Ако упражнявате интензивно, променете времето си за подготовка в часовете от деня, в които слънцето не е толкоз безпощадно. Ограничете изцяло физическата интензивност, защото ще изгубите прекомерно доста вода.

Ако въпреки всичко ще спортувате, пийте задоволително вода и почивайте повече от нормално. След подготовка е добре да си вземете студен или леден душ, с цел да се предпазите от прегряване.

Помнете какви са рисковете

Високите температури могат да имат съществени резултати върху физическото ви здраве. Трябва да следите деликатно за признаци за топлинен удар или безсилие.

Топлинното безсилие става когато тялото загуби прекомерно доста вода, соли и захари. Може да му се противодейства с постоянен банкет на вода и отбягване на слънцето.

Топлинният удар може да окаже сериозен резултат върху тялото ни. Симптомите са комплициране, главоболие, гадене и мускулни крампи. Друг признак е по-бледа кожа от нормално – това може да значи също по-сива или по-жълтеникава кожа.

Топлинният удар може да ни сполети внезапно и без съществени първични признаци. Ако ваш непосредствен се почувства зле и получи топлинен удар е доста значимо да съумеете да го охладите бързо. Това става най-лесно в случай че намокрите облеклата му или го увиете в влажен чаршаф, след което незабавно би трябвало да потърсите лекарска помощ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР