Луксозният автомобил на предишния главен изпълнителен директор на Българската банка

...
Луксозният автомобил на предишния главен изпълнителен директор на Българската банка
Коментари Харесай

ББР продаде луксозното BMW на Мавродиев за 87 хил. лв.

Луксозният автомобил на предходния основен изпълнителен шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев е продаден за 87 хиляди лева Това заяви пред Българска национална телевизия сегашният изпълнителен шеф на държавната банка Цанко Арабаджиев. 

Автомобилът BMW 750, създаден 2016 година, е продаден на търг, договорката е финализирана в края на предходната седмица. Той бе разгласен за продажба по предложение на някогашния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, като принципал на ББР. Според Петков автомобилът е бил закупен за 200 хиляди евро. 

Още с встъпването си в служба служебният стопански министър се захвана с ББР и разкри, че държавната банка, в нарушаване на устава си, е предоставила 90% от кредитния си портфейл (1.8 милиарда лева.) на едвам 20 компании.

" От тези 8 кредита в момента 5 са в гратисен интервал по главница, т.е. те нямат отговорности да заплащат главница. От тях 4 са се възползвали от мораториума на Българска народна банка като ковид-помощ и не заплащат даже лихви ", изясни новият изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев. Според него едва през 2022 година ще стане ясно дали топ-клиентите на ББР ще са в положение да обслужват кредитити си, тъй като тогава стартират да изтичат гратисните интервали.

Първият гратисен интервал на един от заемите изтича през октомври т.г., а към този момент един от всичките тези осем топ-кредита не си извършва уговорките. " Някои от тези заеми са с доста ниски погасителни вноски първоначално и чак надалеч в бъдещето ще стане ясно дали заемът ще бъде възобновен, или не ", изясни Арабаджиев.

Новият изпълнителен шеф уточни, че с новоназначените членове на борда на шефовете и в Надзорния съвет са заварили " отчайвайщо ръководство ". " Всички контролни механизми на банката бяха изключени - Бизнес звеното, правния отдел, отделите за оценка  и ръководство на риска официално са разглеждали плановете за кредитиране, без никаква критическа мисъл. Създадена е била чудесно работеща автомагистрала за разпределяне на неприятни заеми в банката ", изясни Арабаджиев. Заварени били и контракти с трети страни, извънредно неизгодни за банката, както и контракти, които са 100% предплатено разплатени. " Заварихме и хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на големи заплати, а нищо не вършат ", добави Арабаджиев, без да дава детайлности.

" Няколко месеца ни трябваха, с цел да повдигнем завесата, какъв брой е ощетена банката и тоя развой е към този момент към края си. Имаме доста добра визия сега какво се е случвало в банката, по какъв начин тя е ощетена. Ще има и сигнали до прокуратурата ", сподели още той.

Арабаджиев заяви, че към този момент са почнали срещи с някои от фирмите, получили заеми, от които се искат допълнителни обезпечени.

По думите му за 2020 и 2021 г. общата загуба на банката ще бъде към 250 млн. лева " Тази загуба включва провизирането за заемите, за които се счита, че мъчно ще бъдат събрани ", уточни Арабаджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР