Лукойл обмисля дали да продаде собствеността си в България. Дружеството

...
Лукойл обмисля дали да продаде собствеността си в България. Дружеството
Коментари Харесай

Застрашен ли е пазарът на горива, ако Лукойл продаде активите си у нас?

Лукойл обмисля дали да продаде собствеността си в България. Дружеството е наело съветник, който да предложи решение или да търси покупател. Причината, съгласно компанията, е дискриминационното държание на политиците и утежняването на бизнес климата. Политиците посрещнаха новината без изненада, както от опозицията, по този начин и от ръководещите.
Два месеца откакто финансовият министър Асен Василев разгласи в свое изявление за " Файненшъл таймс ", че има индикации за интерес към рафинерията в Бургас, през днешния ден компанията " Лукойл " разгласи, че обмисля да се раздели с активите си у нас.

" Предвид значителното изменение на изискванията за реализиране на активността на предприятията от групата „ Лукойл " на територията на България, компанията стартира работа по преразглеждане на тактиката си във връзка с този актив. С помощта на интернационалните консултанти ще бъдат оценени разнообразни варианти, в това число продажбата на бизнеса ", показват от " Лукойл ".

Дружеството напомня, че с изключение на рафинерията, у нас има 220 бензиностанции и 9 нефтобази.

" Преразглеждането на тактиката е разследване от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения по отношение на рафинерията ", допълват от компанията.

Според финансовият министър Асен Василев продажбата на активите на " Лукойл ", няма да заплаши доставките на горива у нас. Той отговори и на обвиняванията на компанията за политически напън върху нея.

" Ние съблюдаваме прецизно законодателството, което е признато от Народното събрание. Оттам нататък не мисля, че има някаква дискриминация ", уточни Василев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също посрещна новината без изненада.

" Аз не се удивлявам тъй като господин Василев го показа това пред " Файненшъл таймс " още преди два месеца. Учудваме се за какво не са откровени и нямат храброст да кажат пред българските жители какво са замислили ", сподели Йотова.

Депутатите от бюджетната комисия разясниха, че една частна компания сама може да взема решение дали продава парцелите си или не.

" Продават тези, които имат. Кой има Лукойл - за какво на мен ми задавате този въпрос? ", риторичен беше ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев от ПГ на Движение за права и свободи.

" Аз не се греша в работата на непознати корпорации, мен ме интересува българският интерес - да работи обикновено рафинерията, да предлага съответните горива на налични цени ", сподели Румен Гечев от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Опасност за доставките освен у нас, видяха от " Възраждане ".

" По-скоро коментарът е по какъв начин това ще се отрази на цените на горивата в България и на Балканския полуостров. Интересно е и кой ще бъде покупател - дали ще бъде българска компания с корени в Движение за права и свободи или ще бъде огромен световен състезател ", разяснява Димо Дренчев, народен представител от " Възраждане ".

От ГЕРБ-СДС обясниха, че зад продажбата виждат опит на сдружението да напусне страната след доста инспекции.

" Мисля, че " Лукойл " виждат, че цялата работа с износа на съветския нефт и с износа на горива в намерено море стартира да се разплита и се готвят да напущат ", сподели ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Председателят на енергийната комисия счита още веднъж да предложи отпадане на дерогацията за импорт на съветски нефт от 1 януари. Подкрепа за това предложение ГЕРБ-СДС ще получи и от Движение за права и свободи.

По тематиката работят: Цветелина Катанска, Николай Минков, Цанка Семерджиева
оператор: Борис Сотиров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР