Лукойл Нефтохим Бургас АД и Лукойл България ЕООД (група Лукойл)

...
Лукойл Нефтохим Бургас АД и Лукойл България ЕООД (група Лукойл)
Коментари Харесай

КЗК обвини Лукойл, че ограничава вноса на горива

" Лукойл Нефтохим Бургас " АД и " Лукойл България " ЕООД (група Лукойл) са злоупотребили с господстващото си състояние на пазара на горива у нас, като са лимитирали вноса на горива в страната. Това показват от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в публично известие.

Според регулатора с дейностите си енергийните компании са нарушили освен българското, само че и европейското законодателство и по-конкретно член 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и член 102 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС).

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира инспекция за корист с монополно или господстващо състояние против " Лукойл България " ЕООД по искане на " ОМВ България " ООД.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала прои...

Регулаторът е открил, че групата Лукойл е лимитирала достъпа до данъчни хранилища и транспортна инфраструктура (тръбопроводите, по които се придвижват горивата у нас, б.р.). Компанията е най-големият собственик на данъчни хранилища и уреди, свързани със предпазване, транспорт и търговия с горива у нас.

" Дружествата от групата са направили корист с господстващо състояние посредством цялост от дейности, изразяващи се в непредоставяне на услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничение на достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива ", настояват от Комисия за защита на конкуренцията.

Според антимонополната комисия обсъжданите практики съставляват една обща тактика на групата за основаване на спънки пред вноса на горива в страната и би трябвало да се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат.

" Тези дейности лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите - при производството и вноса, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група Лукойл в страната на идващите равнища - търговията на едро и дребно. Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на Лукойл Нефтохим Бургас АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите ", изясняват от Комисия за защита на конкуренцията.

В период от 60 дни " Лукойл Нефтохим Бургас " и " Лукойл България " могат да отговорят на обвиняванията на регулатора.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР