Лукас Донт и екипът на втория му пълнометражен филм БЛИЗО“

...
Лукас Донт и екипът на втория му пълнометражен филм БЛИЗО“
Коментари Харесай

Филмът Близо, който плаши бг националистите, с голяма европейска награда


Лукас Донт и екипът на втория му пълнометражен филм „ БЛИЗО “ на гала, излъчена директно от Европейския парламент, бе почетен с Наградата LUX на публиката за 2023 година!

Ето какво показа режисьорът пред парламентаристите и интернационалната публика, която следеше събитието онлайн: „ Щастлив съм, че съм режисьор на един от петте кино лентата, които показват всички нас като хора, описват за всички парадокси, през които минава животът ни, за близостта, за магията, за места, на които можем да преоткрием себе си. Благодаря на всички европейци, които видяха тези филми! Направихме опит да се свържем с всеки член на аудиторията, това беше главната ни цел. "

Наскоро две български прожекции на кино лентата „ Близо “ в София и Варна не можаха да се състоят - заради митинги. В София имаше хора, които отправяха оскърбления към общността ЛГБТ+ и заради съображения за сигурност трябваше да бъде анулирана една прожекция. След няколко дни същото се случи във Варна. Привърженици на партия Възраждане видяха във кино лентата опасност за публичното здраве и интегритет и попречиха на кино лентата да стигне до своята аудитория.

Същото се случва в Унгария - през юни 2021 година Унгарският парламент одобри закон, с който се жигосва общността ЛГБТ+. Това беше отразено и в възбрана за упоменаване на общността ЛГБТ+ във всички медии - на всички места, до които имат достъп децата.  Европейската комисия, реши да изправи Унгария пред съда на Европейския съюз за нарушение на европейските правила и полезности.

Режисьорът продължава: " Бихме желали да помолим Европейската комисия да предприеме същите дейности против Италия заради нейната позиция, ориентирана против общността ЛГБТ+. Човешките права са всеобщи, неотменими, неделими и  взаимосвързани. Всички аудитории, всички младежи заслужават да имат достъп до истории, които показват част от света. Ние сме до вас, и всеки един човек има право да открие кой е той - където и да било, когато и да било. Ние мислим за вас и сме изпълнени с вяра и горделивост. Благодаря Ви! “

Лукас Донт и съсценаристът на кино лентата Анжело Тейсенс благодариха на гласувалите 45 000 фенове за тяхната поддръжка към европейското кино и приканиха пулбиката да продължи да цени създателите, които го основават.!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР