Лудвиг ВИТГЕНЩАЙН (1889 ~ 1951) – философ, логик и математик,

...
Лудвиг ВИТГЕНЩАЙН (1889 ~ 1951) – философ, логик и математик,
Коментари Харесай

Християнството е единственият сигурен път към щастието ╫ Лудвиг ВИТГЕНЩАЙН

Лудвиг ВИТГЕНЩАЙН (1889 ~ 1951) – мъдрец, логик и математик, един от създателите на аналитичната философия. Според Енциклопедия Британика (1997) „ Витгенщайн е най-великият мъдрец на 20- ти век ”.
...

1. „ Да имаме вяра в Бога значи да разбираме въпроса за смисъла на живота. Да имаме вяра в Бога значи да осъзнаваме, че обстоятелствата в този свят не са краят на всичко. Да имаме вяра в Бога значи да осъзнаваме, че животът има смисъл. ”
(LUDWIG WITTGENSTEIN, „ Notebooks, 1914-1916 ”, University of Chicago Press, 1984, 146).

2. Витгенщайн споделя със своя другар Морис Дръри: „ Аз имам вяра, че единствено в случай че се опитваш да бъдеш потребен на другите хора, ти ще откриеш в края на краищата своя път към Бога. ”
(ВИТГЕНЩАЙН, представен в „ Recollections of Wittgenstein ”, editor – Rush Rhees, Oxford University Press, 1984, 114).

3. Витгенщайн споделя с Морис Дръри, че е започвал доста от своите дни с молитвата „ Отче наш ”. Витгенщайн споделя: „ Това е най-удивителната молитва, която в миналото е била написана. Никой в никакъв случай не е създавал молитва като нея. Но помни, че Християнската вяра не се състои в изричането на доста молитви; в реалност на нас ни е заповядано тъкмо противоположното. Ако ти и аз желаеме да живеем същински набожен живот, ние не би трябвало единствено да приказваме безкрайно за вяра, а по някакъв метод би трябвало в действителност да променим живота си. ”
(ВИТГЕНЩАЙН, представен в „ Ludwig Wittgenstein: Personal Recollections ”, editor – Rush Rhees, Oxford, Basil Blackwell, 1981, 109).

4. „ Християнството е в действителност единственият сигурен път към щастието. ” (ВИТГЕНЩАЙН, представен в Monk 1991, 122). В книгата си „ Лудвиг Витгенщайн: дългът на гения ” биографът на Витгенщайн – Рей Манк написа: „ За Витгенщайн Християнството беше „ единственият сигурен път към щастието “, не тъй като то дава обещание живот след гибелта, а тъй като посредством думите и посредством фигурата на Христос то дава образец и пример, който можем да следваме и който прави страданието търпимо. ”
(RAY MONK, „ Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius ”, London, Vintage, 1991, 123).

5. „ Християнството не е просто една теория, то не е просто една доктрина за това какво е станало и какво ще стане с душата на индивида. В реалност Християнството е изложение на нещо, което в действителност се случва в човешкия живот. Защото осъзнаването на прегрешението е едно действително събитие, а такива са и отчаянието, и спасението посредством религия. ”
(ВИТГЕНЩАЙН, представен в „ Ludwig Wittgenstein: A Memoir ” by Norman Malcolm, Oxford University Press, 2001, 82).

6. „ Моето обичано Евангелие е Евангелието на Свети Матей. В него като че ли се съдържа всичко. Но аз не мога да схвана четвъртото Евангелие – на Свети Йоан. Когато чета тези дълги пасажи, ми се коства, че създателят на това Евангелие е като че ли с нещо по-различен от първите трима евангелисти. Единственото събитие, което ми припомня за другите три Евангелия, е историята за дамата, упрекната в блудничество. …По едно време аз си мислех, че посланията на Апостол Павел съставляват някаква по-различна вяра от тази, която се съдържа в четирите Евангелия. Но в този момент аз ясно съзнавам, че не съм бил прав. Една и съща вяра се съдържа както в Евангелията, по този начин и в посланията на Апостол Павел. ”
(ВИТГЕНЩАЙН, представен в Rhees 1981, 177-178).

7. Няколко месеца преди гибелта си Витгенщайн споделя на Морис Дръри: „ Получих писмо от един остарял другар от Австрия; той е духовник. В писмото си той написа, че се надява моята работа да приключи с триумф, в случай че такава е волята на Бога. И в действителност, това е всичко, което желая в този момент – в случай че такава е волята на Бога. Бах е написал на титулната страница на своя алманах с хорални прелюдии: „ На Всевишния Бог единствено за популярност, на близък – да се поучава “. Това е, което и аз бих желал да кажа за своята лична работа. ”
(ВИТГЕНЩАЙН, представен в Rhees 1981, 181).

От антологията „ 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация „ Спектра ”, Варна
Снимка: Alchetron

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР