Как да възкресим любовта? Споделеният опит на автора на световния

...
Как да възкресим любовта? Споделеният опит на автора на световния
Коментари Харесай

Любовта-чувство е плод на глагола „обичам” ♥ Стивън КОВИ

Как да възкресим любовта? Споделеният опит на създателя на международния бестселър „ Седемте навика на високоефективните хора ”, доктор Стивън Кови.

По време на семинар, на който изнасях лекции за проактивността, един човек пристигна при мен и сподели: 

– Стивън, доста ми харесва това, което приказваш, само че всяка обстановка е толкоз друга. Например бракът ми. Аз в действителност съм угрижен. И аз, и брачната половинка ми към този момент не изпитваме възприятията, които ни свързваха. Мисля, че към този момент не се обичаме. Каква да направя?

– Чувството е изчезнало, по този начин ли? – попитах.

– Точно по този начин – удостовери той, – а имаме три деца и това също ни безпокои. Какво предлагаш да направя?

– Обичай я.

– Нищо не разбираш. Чувството го няма. 

– Тогава я бит. Ако възприятието го няма, това е добър мотив да започнеш да я обичаш.

– Но по какъв начин се обича, когато не обичаш?

– Приятелю, „ обичам ” е глагол. Любовта-чувство е плод на глагола „ обичам ”. Затова я бит. Помагай й, слушай я, разбирай я, цени я, служи й, жертвай се, утвърждавай я. Готов ли си да направиш всичко това?

Любовта е една от  най-красивите думи в литературата на всички развити общества. Реактивните хора я трансформират в възприятие. Те се управляват от усеща и Холивуд има огромна виновност за това, карайки ни да имаме вяра, че не сме виновни, а сме артикул на нашите усеща. Но холивудският сюжет не дава отговор на действителността. Ако възприятията дефинират дейностите ни и ни управляват, това значи, че сме абдикирали от своята отговорност и сме предали властта си.

Проактивните хора трансформират любовта в деяние. Любовта е нещо, което се  прави, всеотдайност, себеотдаване – както майката дава живот на детето си. Ако желаете да изследвате любовта, погледнете хората, които се жертват за другите, даже когато не са ценени или обичани в подмяна. Ако сте родител, вгледайте се в любовта, която изпитвате към личните си деца, за които сте създали толкоз доста жертви. Любовта е полезност, която се актуализира посредством обвързваните с любовта дейности. Проактивните хора подчиняват възприятията си на полезностите. Любовта-чувство може да бъде възкресена.

Избрано от: „ Седемте навика на високоефективните хора ”, Стивън Кови, изд. „ Кибеа “, 2010 година
Снимка: Prof. Stephen Covey; goodreads

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР