Лучената супа е известна от древни времена, а в средните

...
Лучената супа е известна от древни времена, а в средните
Коментари Харесай

Френска лучена супа

Лучената чорба е известна от антични времена, а в междинните епохи е била чест посетител на трапезите на бедните фамилии. Нейната досегаемост поради евтините съставки я направила обичана на доста хора.

Всъщност лучената чорба е огромно количество лук в бульон с кашкавал и кротончета. Но поетичните французи трансформирали тази бедняшка чорба в кралско ядене, като го обогатили с легендата, че е измислено от гладния Луи XV.

Според легендата една нощ кралят останал да пренощува в ловна хижа и се събудил от апетит. В хижата имало единствено лук, шампанско и масло. Той смесил продуктите, сварил ги и по този начин се появила първата френска лучена чорба.

Никой не опровергава тази легенда, а френската лучена чорба и до ден сегашен е национално ядене на Франция. Много хора може би ще сбърчат нос, защото не обичат лук в супата си.

Но френската лучена чорба е същинска симфония от усети и чувства. Вкусът й е необикновено гальовен и сантиментален, както и всичко, обвързвано с Франция.

В горната част на супата са кашкавалът, сметаната и бялото вино, които символизират висшето общество, а изпод са лучената основа и кротончетата, които са знак на елементарните хора, върху които се крепи цялата страна.

Тайната на лучената чорба е в специфичното запържване на лука, той би трябвало доста постепенно и дълготрайно да се запържи, до момента в който стане златист, с кафява коричка по краищата.

 Френска Супа

Лукът се запържва за към половин час, само че в някои френски заведения за хранене основният готвач прави това в продължение на над два часа. С прибавянето на бяло вино или коняк в супата тя получава необикновен аристократизъм и изтънченост.

Лучената чорба се прави в дребни съдинки и се сервира в тях. Има голямо количество предписания на френската лучена чорба. Според рецептата на писателя Александър Дюма тя се прави без вино, само че с добавка от прясно мляко.

Почистете пет огромни глави лук, нарежете ги на ситно и ги запържете с две супени лъжици масло, до момента в който омекнат и заловен златисто-кафява коричка.

Трябва непрекъснато да разбърквате лука, с цел да не му позволите да загори и да не придобие миризмата на пържен лук. Добавете към към този момент готовия лук седем супени лъжици прясно мляко, оставете да заври и по-късно не сваляйте от котлона още три минути.

Претрийте през решето или разбийте в блендер, посолете и кипнете още един път. Настържете 100 грама корав кашкавал на ситното ренде.

Смесете три сурови жълтъка с половин чаена чаша течна сметана, прибавете кашкавала и застройте супата с тази примес, като авансово налеете в яйчената примес малко от супата, с цел да не коагулират яйцата.

Запържете от двете страни дребни късчета самун или използвайте подготвени кротончета. Сложете ги в гювечета или огнеупорни съдинки, налейте от горната страна супата и поръсете с малко кашкавал, с цел да се получи красива коричка. Запечете на фурна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР