Лошият сос може да съсипе и най-изисканото ястие, а неправилното

...
Лошият сос може да съсипе и най-изисканото ястие, а неправилното
Коментари Харесай

Неписани правила за сосовете

Лошият сос може да съсипе и най-изисканото ядене, а неправилното боравене със соса може да съсипе репутацията ви. За да избегнете това, просто спазвайте неписаните правила на сосовия етикет.

Сосът би трябвало да се сервира в специфична сосиера – дребна и доста изящна продълговата съдинка със подострен край и ръкохватка. Тя се слага върху специфична чинийка, покрита със салфетка.

Според разпоредбите дръжката би трябвало да сочи надясно, както и дръжката на дребната лъжичка, потопена в сосиерата – с нея се гребе от соса. Използвайте я вместо да се пробвате да изливате част от соса напряко от сосиерата – това води до петна по покривката или облеклата.

Помнете, че сосът е предопределен да подчертае усета на ястието, а не да го заглуши. Ястието, гъсто полято със сос, се трансформира в неапетитна панорама, способна да убие апетита на останалите на масата.

Сосът би трябвало да стигне за всички, по тази причина не прекалявайте, когато слагате в своята паница. Никога не правете грешката да облизвате чинията, колкото и да е апетитен сосът, останал по нея.

 Сосове

Ако се намирате на изтънчен обяд, неуместно е даже да ви хрумне да топите късчета самун в соса. Но в случай че сте на посетители при близки другари, можете да си позволите да извършите това благодарение на вилица.

Ако ви сервират ядене със сос, би трябвало да прибавят към вилицата и ножа ви и специфична дребна лъжичка, с която да разпределите соса. Такава лъжичка наподобява на чаена, само че е по-плоска.

Към рибните ястия е редно да ви сервират малко по-особен уред, който наподобява на хибрид сред нож и лъжица. С него можете да отделяте парченцата филе и да ги поливате със сос.

Съществуват артикули, които е признато да бъдат потопявани в сос. Мидите и стридите се потапят в самостоятелни сосиерки и едвам по-късно се употребяват.

Ако в средата на масата сервират купичка със сос, а към нея са подредени наденички или нарязани зеленчуци, можете да топнете вашето парче единствено един път.

Не може да става и дума да нахапете наденичката и по-късно да я потопите в соса още веднъж. Когато топите суши в соев сос с уасаби, потапяйте го откъм рибната страна, а не откъм оризовата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР