Лошият начин на хранене, замърсяването и други източници на хронични

...
Лошият начин на хранене, замърсяването и други източници на хронични
Коментари Харесай

Лансет бие тревога: Светът е изправен не пред пандемия, а пред синдемия

Лошият метод на хранене, замърсяването и други източници на хронични заболявания, бележещи напредък от 30 години, към които се прибавя и новият ковид - всичко това е основало условия, подобаващи за същинска стихия, довела до един милион умряли от Covid-19, се споделя в отчет, оповестен в научното спасание " Лансет ", съобщи Франс прес.

" Взаимодействието на Ковид-19 с продължаващото от 30 години световно увеличение на хроничните болести и техните рискови фактори, измежду които затлъстяването, хиперглигемията и атмосферното замърсяване, сътвориха изискванията за една стихия, подхранила броя на умрелите от Covid-19 ", акцентира влиятелното английско здравно издание.

" Незаразните болести изиграха сериозна роля за единия милион смъртни случаи, провокирани от Covid-19 до момента, и ще продължат да дефинират общото здравословно положение във всяка една страна, даже и когато пандемията се е успокои ", предизвестява основният редактор на списанието Ричард Хортън.

Според изданието светът е изправен освен пред пандемия, само че и пред синдемия, т.е. пред комбиниране на няколко изключителни санитарни обстановки .

" Много рискови фактори и незаразни заболявания, изучавани в отчета, са свързани с нараснал риск за съществени форми на Covid-19, даже и със гибел ", акцентира " Лансет ".

" Нужни са незабавни дейности за оправянето със синдемията от хронични заболявания, със обществените неравенства и Covid-19, т.е. за оправянето с взаимоотношението на няколко епидемии, които утежняват санитарното задължение за към този момент засегнатите нации и ги вършат още по-уязвими ", предизвестява списанието.

В отчета, представен от изданието се регистрира, че на Стария континент незаразните заболявания са виновни за над 80 % от преждевременната гибел и утежняването на здравето.

През 2019 година главните рискови фактори в Европа бяха хипертензията, обвързвана, съгласно оценките, със 787 000 смъртни случая, тютюнопушенето, обвързвано с 697 000 смъртни случая, неприятното хранене, обвързвано с 546 000 смъртни случая, хипергликемията, обвързвана с 540 000 смъртни случая и затлъстяването, обвързвано с 406 000 смъртни случая.

" Лансет " приканва за обилни старания за понижаване на тези опасности, чрез по-амбициозни политики за публично опазване на здравето и показва като образец политиката против тютюнопушенето.

" Тютюнопушенето си остава главната причина за гибел в доста богати страни, само че излагането на действието на тютюна е намаляло с близо 10 % по света от 2010 година ", регистрира изданието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР