Лондонският върховен съд разреши на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж

...
Лондонският върховен съд разреши на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж
Коментари Харесай

Надежда за Асандж! Британският съд разреши на австралиеца да обжалва екстрадицията си

Лондонският висш съд позволи на създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асандж да апелира решението за изгонването му в Съединени американски щати, оповестява " Асошиейтед прес ".

На 10 декември предходната година Върховният съд на Англия анулира предходното решение на английски магистратски съд, според което би било " потискащо " 50-годишният австралиец да бъде екстрадиран и предаден на американската правосъдна система поради психологичното му здраве и риска от самоубийство.

Сега обаче съдът позволи на Асандж да апелира това решение пред най-висшата правосъдна инстанция на Острова по " правни въпроси от общо публично значение ".

Припомняме, Джулиан Асандж е изправен пред 18 обвинявания, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета.

Съединени американски щати упорстват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 година от " Уикилийкс " на секретни военни документи по отношение на войните на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак. Той може да бъде наказан на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, само че Еквадор отдръпна отбраната си и той беше принудително отхвърлен от посолството и задържан през април 2019 година

Тогава Съединени американски щати желаеха изгонването му.

Асандж е в пандиза във Англия, откогато беше задържан, откакто беше наказан за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция през 2012 година

Асандж и неговият екип се борят против екстрадицията му в Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР