Лондонски пешеходни светофари ще светват в червено само когато сензор

...
Коментари Харесай

Лондон изпробва нови светофари с приоритет за пешеходците


Лондонски пешеходни светофари ще светват в алено единствено когато датчик засече приближаващо транспортно средство (снимка: CC0 Public Domain)

В Лондон към този момент текат проби на нова система за ръководство на светофарите по улиците и кръстовищата. Тя дава изрично приоритет на пешеходците за сметка на транспортните средства.

За пешеходците ходенето из града може да бъде стресиращо. Обстановката нерядко припомня сървайвър-преживяване: колите летят по улиците, подлезите са тъмни и рискови, тротоарите са труднопроходими от паркирани коли, пасарелките са гангстерска територия. Познато ли звучи?

Организацията „ Транспорт за Лондон “ (TfL) – общественият орган, който се грижи за транспортните услуги в английската столица – се е заловила да реши този проблем с напредването, като неотдавна вкара нови правила за 18 кръстовища в града.
още по темата
Вместо да чакат „ зеленото дребосъче “ като сигнал за секване на пътя, пешеходците ще бъдат посрещани от зелено дребосъче по дифолт, когато наближат пресечката. Светлината се трансформира в алено единствено когато датчикът засече приближаващо транспортно средство.

Този метод за приоритизиране на пешеходците е първият в Обединеното кралство и след експериментален интервал от девет месеца данните са обнадеждаващи: на процедура няма влияние върху автомобилния трафик, само че пешеходците си икономисват общо 1,3 часа дневно от междинното секване и са 13% по-склонни да се съобразят с пътните сигнали.

Спазването на разпоредбите може да помогне на хората да бъдат предпазени от доста действителен риск: загиването на пешеходци на пътя. В това отношение Лондон се стреми да се изравни с Осло или Хелзинки, където нито един пешеходец не е погубен през 2019 – годината, взета за насочна точка в опита.

За да реализира „ нулевата визия “, TfL понижава доминирането и скоростта на моторния трафик посредством прибавяне на велосипедни алеи, затваряне на пътищата за коли и създаване на пешеходна инфраструктура.

Новината наподобява не кой знае какъв брой основна, само че за локалните управляващи тя е значима. През последните 20 години фокусът в Лондон беше доста повече върху битката с автомобилния трафик, в сравнение с върху подобряването на прекарването за пешеходците.

Преди съвсем две десетилетия, през 2003 година, беше въведена дневна такса тапи за транспортни средства. Последвалите правила за понижаване на излъчванията изтласкаха най-замърсяващите транспортни средства отвън града, а зоната, в която им е неразрешено да влизат, беше разширена последно през октомври.

Повече от 1500 камери оказват помощ за използването на разпоредбите. Едновременно с това се употребяват датчици за видеонаблюдение за по-добро схващане на трафика и ръководството.

Новооформените „ квартали с невисок трафик “ водят освен до 50% понижение на пострадванията, свързани с придвижването на коли, само че и до по-нисък % на владение на коли, понижаване на уличната престъпност и по-здравословни улици за игра и разходки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР