Лондон. Съюзът между САЩ и Обединеното кралство трябва да бъде

...
Лондон. Съюзът между САЩ и Обединеното кралство трябва да бъде
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Великобритания и САЩ имат „неразрушима връзка“

Лондон. Съюзът сред Съединени американски щати и Обединеното кралство би трябвало да бъде прочут като " неразрушима връзка ", сподели Борис Джонсън пред BBC , откакто за първи път се срещна с американския президент Джо Байдън.

Той съобщи, че е имал " страхотни " диалози с господин Байдън, който дойде в Корнуол за срещата на върха на международните водачи на Г-7.

Срещата на върха стартира по-късно, като на дневен ред са имунизациите и климатичните промени.

Британският министър председател Джонсън акцентира, че американският президент не го е укорил поради напрежението след Брекзит в Северна Ирландия.

Въпреки това Байдън демонстрира " дълбока угриженост " за обстановката.

Премиерът беседва с политическия редактор на Би Би Си Лора Куенсберг, откакто се срещна с Байдън в залива Карбис, Корнуол, в четвъртък преди срещата на върха на Г-7.

На срещата на върха водачите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Съединени американски щати и Англия ще се съберат персонално за първи път след началото на пандемията.

Преди срещата Джонсън даде обещание, че Обединеното кралство ще подари над 100 милиона ваксини на по-бедните страни през идната година, до момента в който Байдън даде обещание 500 милиона дози ваксини Pfizer на 92 страни с ниски и междинни приходи и на Африканския съюз.

Очаква се страните от Г-7 да се съгласят групово да дават един милиард дози ваксина Covid-19 в опит да прекратят пандемията през 2022 година

Джонсън съобщи пред Военновъздушни сили, че Англия и Съединени американски щати споделят едни и същи хрумвания в правата на индивида, интернационалния ред, учреден на разпоредбите, и трансатлантическия съюз.

Той сподели, че мисли техния съюз като " неразрушима връзка " или " дълбока и смислена връзка ".

" Това е връзка, която е издържала доста дълго време и е била значима част от мира и просперитета както в Европа, по този начин и по света ", сподели той.

Преди това министър-председателят даде да се разбере, че избира нов термин за по този начин наречената „ специфична връзка “ сред Англия и Съединени американски щати след десетилетия приложимост.

Първата среща в действителния живот сред Борис Джонсън и Джо Байдън явно мина добре.

Борис Джонсън и неговият екип имат вяра, че химията сред водачите има значение и че персоналната среща изпраща значимо обръщение.

Но проблемите пред министър-председателя не могат да бъдат решени с диалози на плажа. Една област, която би могла да провокира търкане сред двамата мъже, е Протоколът за Северна Ирландия - частта от договорката за Брекзит, която предотвратява инспекции по ирландската граница.

По-рано Байдън предизвести, че новите договорености не би трябвало да заплашват Споразумението от Разпети петък - спокойно съглашение, подписано през 1998 година, което спомогна за преустановяване на десетилетията на принуждение в Северна Ирландия.

Запитан дали Байдън е изразил терзанията си, Джонсън отговори: " Не, президентът не сподели нищо сходно. "

Премиерът допусна, че методът, по който Европейски Съюз ползва контрактуваното съглашение, е „ прекомерно тягостен “ и сподели, че въпреки и Англия, и Съединени американски щати, и Европейски Съюз желаят да запазят равновесието в Северна Ирландия, надали ще се откри решение на въпроса в идващите дни.

Той обаче добави, че страните могат да решат този проблем.

Договореностите бяха избрани в съглашението за отдръпване от Европейски Съюз през 2019 година, само че от този момент Англия се стреми към по-голяма еластичност.

В изявление в четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че протоколът е " единственото решение " и би трябвало да бъде изпълнен напълно.

А френският президент Еманюел Макрон сподели: „ Мисля, че не е съществено да желаеме да преразгледаме през юли това, което завършихме след години на диспути и работа през декември.

„ Имаме комерсиална договорка - тя се разисква мъчително от години... и в случай че шест месеца по-късно те споделят:„ Това, което договорихме с вас, не знаем по какъв начин да го съблюдаваме “, това значи, че нищо не се почита към този момент. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР