Лондон. Повече от 50 нобелови лауреати подписаха отворено писмо, в

...
Лондон. Повече от 50 нобелови лауреати подписаха отворено писмо, в
Коментари Харесай

The Guardian: Нобелови лауреати призоваха за съкращаване на военните разходи по света с 2%

Лондон. Повече от 50 нобелови лауреати подписаха отворено писмо, в което приканват всички страни по света да понижат разноските за защита с 2% годишно през идващите пет години, написа The Guardian . Половината от спестените по този метод пари се предлага да бъдат изпратени във фонда на Организация на обединените нации за битка с пандемиите, климатичната рецесия и крайната беднотия.

Според вестника известието е оповестено в миг, когато възходящото напрежение в света докара до непрекъснато повишаване на разноските за оръжие. „ Отделните държавни управления са принудени да усилят военните разноски, тъй като други го вършат “, се споделя в изказването. „ Механизмът за противоположна връзка поддържа ускоряваща се конкуренция във въоръжаването – колосална загуба на запаси, които могат да се употребяват доста по-разумно “.

Отвореното писмо, написано от италианския физик Карло Ровели, беше подкрепено от доста учени и математици, в това число английския математик и физик Роджър Пенроуз, както и от Нобеловите лауреати: английския биохимик Венкатраман Рамакришнан и американския биолог Карол Грейдър. Освен това към тях се причисли и Далай Лама, който получи Нобелова премия за мир.

Известни персони по света настояват, че нова конкуренция във въоръжаването може да докара до „ опустошителни и смъртоносни спорове “. В същото време създателите на посланието имат „ просто и съответно предложение за цялото човечество “: те поучават „ всички страни членки на Организация на обединените нации да се спогодят за взаимно понижаване на военните разноски с 2 % всяка година в продължение на пет години “.

Учените приканват международните водачи да дарят половината от по този начин получените финансови запаси на „ международен фонд под контрола на Организация на обединените нации “ за битка със съществени и общи проблеми за цялото население на Земята: „ пандемии, изменение на климата и последна беднотия “. Според техните калкулации до 2030 година в сметката на фонда може да има до 1 трилион $. В същото време, съгласно The Guardian, подписалите апела показват подозрения, че огромните или междинните страни в действителност ще се решат да понижат бюджета за защита и че Организация на обединените нации и нейните организации ще трансферират каквито и да е суми.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР