Лондон. Франция ще окаже натиск върху Брюксел да сключи споразумения

...
Лондон. Франция ще окаже натиск върху Брюксел да сключи споразумения
Коментари Харесай

The Guardian: Франция ще натисне ЕС да сключи миграционно споразумение с Великобритания

Лондон. Франция ще окаже напън върху Брюксел да подписа съглашения с Обединеното кралство за даване на леговище на мигранти и да се опита да попречи на незаконните мигранти да пресичат Ламанша, написа The Guardian . Френското държавно управление, което предходната седмица пое председателството на Съвета на Европейски Съюз за шест месеца, желае решителни дейности от целия блок, макар предизвестията, че други държави-членки нямат желание да сключат съглашение за миграция с Обединеното кралство.

Според върховен френски чиновник договорът има за цел да сътвори единна правна рамка с Обединеното кралство, тъй че хората да могат законно да търсят леговище в тази страна. „ Очевидно това значи взаимност “ на съглашението, акцентира източникът: допуска се, че английските чиновници ще могат да изпращат хора, на които е отказано леговище, назад в европейските страни, откъдето са пристигнали. Служителят отбелязва, че Париж ще бъде подготвен за сходни случаи, а главната цел е в последна сметка всички мигранти да бъдат настанени.

Остава неразбираемо дали Лондон ще се съгласи на сходна оферта, написа английският вестник. По време на договарянията за Брекзит държавното управление се отхвърли от контракта, който съществуваше по време на участието на страната в Европейски Съюз, и разреши на хората, на които е било отказано леговище, да бъдат върнати в Европейски Съюз. Дълго време обаче държавното управление не позволяваше на хората да аплайват отвън страната, опасявайки се, че това ще докара до увеличение на броя на подправените заявки.

Междувременно европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон сподели пред The Guardian предишния месец, че други държави-членки на Европейски Съюз не са склонни да подпишат такова съглашение с Обединеното кралство във връзка със разногласието за Северноирландския протокол след Брекзит. В отговор френски източник възрази, че мигрантите са „ доста значим въпрос освен за французите, само че и за всички европейци “. Франция, Белгия и Нидерландия са „ изправени пред огромен проблем “, тъй като хиляди хора наводняват тези страни, пробвайки се да стигнат до Обединеното кралство, сподели той.

Както напомня вестникът, предходната година връзките сред Париж и Лондон бяха в дълбока дипломатическа рецесия, откакто 27 мигранти се удавиха в Ламанша в опит да стигнат до Обединеното кралство. Френското държавно управление счита, че мекото законодателство за заетостта на Обединеното кралство е привлекателно за незаконните имигранти. От своя страна английската страна упреква еврозоната без граници за сегашната обстановка: предходната година вътрешният министър Прити Пател уточни, че „ действителният проблем с потоците от незаконни мигранти е неналичието на каквато и да било отбрана на границите в Европейски Съюз “.

В публикацията се отбелязва, че контрактуваното съглашение с Обединеното кралство е част от обширна стратегия за деяние, посредством която Франция желае да ускори контрола върху свободното придвижване на хора. Президентът Макрон има намерение да реформира Шенгенското пространство без паспорти и да продължи напред в приемането на от дълго време отлагания закон за разпределението на бежанците сред страните в блока, написа The Guardian.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР