Лондон. Британският премиер Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън

...
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Politico: Джонсън и Байдън ще приемат нова Атлантическа харта за защита на демокрацията

Лондон. Британският министър председател Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън в четвъртък в Корнуол, Англия, ще проведат първата си среща лице в лице преди срещата на върха на Г7, планувана за 11-13 юни в Карбис бей. Според изказване, оповестено от кабинета на ръководителя на английското държавно управление, двамата водачи ще одобряват нова Атлантическа харта, написа европейската редакция на Politico .

Отбелязва се, че документът по своя дух ще бъде сходен на Атлантическата харта от 1941 година, подписана от английския министър председател Уинстън Чърчил (1874-1965) и 32-ия президент на Съединени американски щати Франклин Рузвелт (1882-1945), която сложи основите на бъдещия следвоенен свят.

„ В Атлантическата харта от 2021 година ще бъде казано, че макар че актуалният свят е доста друг от този през 1941 година, полезностите, споделени от Обединеното кралство и Съединени американски щати, остават същите. Нашите страни си сътрудничеха в построяването на мир след Втората международна война и в този момент ще поставим взаимни старания, с цел да отговорим на провокациите, пред които е изправена планетата през днешния ден - от световната защита и сигурност до икономическото възобновяване след ковид и битката с изменението на климата “, се споделя в известието на канцеларията.

В него се акцентира, че новата Атлантическа харта ще се състои от осем основни тематики, по които Джонсън и Байдън възнамеряват да „ работят дружно за богатството на човечеството “. „ Много от тях се основават на нашите дългогодишни полезности, в това число отбрана на демокрацията, групова сигурност, създаване на обективна и устойчива световна система за търговия. Хартата обаче ще се концентрира и върху належащи провокации, по-специално ограничения за битка с хакерските атаки, изменението на климата, отбрана на биологичното многообразие и, несъмнено, битка с пандемията на ковид и икономическото възобновяване “, се споделя в изказването.

„ Ако Чърчил и Рузвелт са били изправени пред въпроса по какъв начин да оказват помощ на света да се възвърне от опустошителната война, през днешния ден ние се сблъскваме със напълно друго, само че не по-малко плашещо предизвикателство - по какъв начин да възстановим стопанската система след пандемията на ковид. В тази връзка, съдействието сред Обединеното кралство и Съединени американски щати - най-близките сътрудници и най-големите съдружници, ще бъде от основно значение за бъдещата световна непоклатимост и разцвет “, съобщи Джонсън.

„ Споразуменията, които президентът Байдън и аз реализираме през днешния ден, които отразяват споделени полезности и възгледи, ще образуват основата на стабилно световно възобновяване [от последствията от пандемията]. Преди 80 години американският президент и английският министър председател застанаха един до друг, обещавайки по-добро бъдеще. Ние вършим същото “, акцентира английският министър председател.

В резултат на срещата Джонсън-Байдън страните възнамеряват да „ засилят битката против пандемията от ковид “ и да стартират да работят по-тясно между тях, с цел да предотвратят бъдещи огнища, се споделя в изказването. „ Очаква се двамата водачи да се спогодят да засилят взаимната работа по геномното секвениране и идентификацията на вариантите “, се споделя в него.

Освен това по време на срещата Джонсън и Байдън ще обсъдят задълбочаването на връзките сред Съединени американски щати и Англия в региона на сигурността и защитата. „ Отношенията сред нашите страни в региона на сигурността към този момент могат да се нарекат най-близките, най-дълбоките и най-значимите в света. В бъдеще ще си сътрудничим по-силно в космоса и киберпространството, в това число битката против онлайн престъпността и противозаконните финансови потоци “, се споделя в текста.

Както се акцентира в известието на кабинета на Джонсън, страните на идната среща също желаят да обсъдят способи за подсилване на икономическите връзки, в това число обстановката с комерсиалните мита по отношение на нерешения спор за субсидирането на Airbus и Boeing, който се преглежда от Световната комерсиална организация.

„ Очаква се също по този начин водачите да се договорят да работят по знакова двустранна софтуерна договорка, която може да бъде подписана през идната година. Това съглашение ще даде началото на нова епоха на стратегическо съдействие и ще понижи бариерите, пред които са изправени английските софтуерни компании, до момента в който се пробват да работят със своите американски сътрудници. Използвайки своя споделен опит в региона на изкуствения разсъдък и квантовите технологии, Обединеното кралство и Съединени американски щати имат капацитета да трансформират метода ни на живот “, се споделя в изказването.

Атлантическата харта, подписана от Чърчил и Рузвелт на 14 август 1941 година във военноморската база Арджентия в Нюфаундленд, се смята за един от главните документи на антихитлеристката коалиция. Принципите, изложени в тази декларация, са в основата на основаването на Организация на обединените нации и на целия политически и стопански международен ред след Втората международна война. На 24 септември 1941 година представители на Съюз на съветските социалистически републики, както и редица държавни управления в заточение, показват единодушието си с правилата на хартата.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР