Лофантът е разпространен из цялата страна. На места е по-известен

...
Лофантът е разпространен из цялата страна. На места е по-известен
Коментари Харесай

Лофант: Билката за красота, младост и добро здраве

Лофантът е публикуван из цялата страна. На места е по-известен като беладона, бимбилик, остаряло биле и отровно биле. Открива се измежду буковите дървета и храсталаците, най-много по северните скатове на планините.

Използваемата част на лофанта са листата и корените и то на 2-4 годишните растения. Листата се събират по време на цъфтежа и се сушат на хладно и проветриво място. Корените пък се вадят есенно време, незабавно след узряването на семената.

От лофант се подготвят всевъзможни чайове, настойки, отвари и инхалации. Билката се употребява и в кулинарията. В храната се влагат млади листа от лофант, нарязани на ситно. Те придават благоуханен привкус на всяко ядене. Подходящи е най-много за овкусяване на месо и риба. Освен това се влага и в някои предписания за сокове, компоти и сладка.

Интересна е констатацията на някои учени, че приемът на млади листа от билката, дружно с храната, без значение в прясно или обработено положение, покачва мъжката потентност. Лофантът е препоръчвана билка при проблеми с простатата. Смята се даже, че съставките в нея забавят процесите на стареене.

Освен в кулинарията, лофантът се употребява и всеобщо като лечебно лекарствено средство. Това се обуславя от съдържащите се в билката алкалоиди атропин, хиосциамин, скополамин, атропин, беладонин и други Това го прави прелестно лекарствено средство против конвулсии, болки и заболяването на Паркинсон. Използва се и за намаление на високото кръвно налягане и възбужда централната нервна система. Големи дози обаче могат да доведат до халюцинации.

 билката лофант

Приложение лофантът намира при язва, болна жлъчка и камъни в бъбреците. С него се лекуват бронхиална астма, мощно потоотделяне, нощно напикаване, морска и планинска болест, хемороиди, зной и др.

Тъй като самата билка бясно биле е мощно отровна, от нея не би трябвало да се вършат извлеци в домашна среда. Тинктура, препарати, дестилат или чист алкалоид атропин, съществена съставна част в лофанта, могат да се открият във всяка аптека. Лечението с тях би трябвало да става под лекарски надзор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР