Лофантът е многогодишно растение с уникални лечебни и кулинарни качества.

...
Лофантът е многогодишно растение с уникални лечебни и кулинарни качества.
Коментари Харесай

Пригответе си лимонада с лофант - сладко бягство от жегите!

Лофантът е многогодишно растение с неповторими лечебни и кулинарни качества. В естествената си среда ароматните стръкчета доближават до два метра височина. Като култивирана фалшификация се употребява всеобщо в страни като Китай, Япония, Съединени американски щати и други.

Нежният мирис на лофанта разрешава включването му в извънредно забавни предписания. Ето някои от тях:

Домашен сладолед с лофант

Необходими артикули: 60-70 броя пресни листа лофант, 300 г лимони, 300 мл пълномаслено прясно мляко, 200 мл сладка сметана за разтрошаване, 6 жълтъка, 200 г захар

Начин на подготвяне: Празна кутия за предпазване се слага в хладилника.

Лимоните се нарязват на едро. Заедно с половината захар и 10 листенца свеж лофант се пасират.

В различен съд се разрушават жълтъците с останалата захар до приемането на кремообразна примес. Млякото и сметаната се изсипват в тенджерка и се слагат на котлона. Добавя се останалия лофант. Вари се 5 минути, след което се оставя още 10 минути да се запари. Сместа се прецежда.

Жълтъците се прибавят към млякото и сметаната. Разбърква се с дървена лъжица. Връща се назад на слаб огън, като се бърка непрекъснато, до момента в който сместа не се сгъсти леко.

 Сладолед с лофант

Сместа се маха от котлона. Към нея се прибавя пюрето от лимони с лофант.

Кутията се вади от фризера и ¾ от нея се цялостни с получената примес. Ако остане, се поставя в различен съд. Кутията се слага в хладилника, до момента в който се охлади, след което се трансферира във фризера. Не се покрива.

След 30 минути се вади и се разбърква. След още 30 минути процедурата се повтаря, до момента в който сладоледът не замръзне изцяло. Вади се 20 минути преди консумация, с цел да се отпусне леко.

Лимонада с лофант

Необходими артикули: 150 пресни листа от лофант, 1 л вода, сокът и кората на 1 лимон, мед

Начин на подготвяне: Листата на лофанта се сваряват в литър вода за 5 минути. Оставят се да се запарят за 30 минути. Сместа се прецежда. Изчаква се леко да се охлади, след което и се прибавя сокът от 1 лимон и настърганата кора от лимон. Добавя се мед на усет. Разрежда се с вода, до общо 3 литра лимонада. Охлажда се и се сервира.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР