Лобистът Фредерик Балдан, официално акредитиран към институциите на ЕС, съди

...
Лобистът Фредерик Балдан, официално акредитиран към институциите на ЕС, съди
Коментари Харесай

Заведоха дело срещу фон дер Лайен за корупция при договарянето на ковид ваксини с американската Пфайзер

Лобистът Фредерик Балдан, публично упълномощен към институциите на Европейски Съюз, съди фон дер Лайен за това, че е предизвикала финансови вреди на белгийската страна, когато е осигурила договорка на стойност 35 милиарда евро (38,4 милиарда долара) с фармацевтичната компания Пфайзер за закупуване на 1,8 милиарда дози ваксини COVID-19 за страните от Европейски Съюз, оповестяват белгийският седмичник Le Vif и Еuractiv.

Балдан е завел делото на 5 април пред първоинстанционния съд в Лиеж. Сега съдията би трябвало да проверява и не може да го разгласи делото неприемливо, каза  парижкият юрист Даян Протат. Това би означавало, че съдията може да изиска снемане на имунитета на фон дер Лайен, с цел да може да организира следствието.

Закупеният брой ваксини се оказа доста по-голям от нужния на страните от Европейски Съюз и трябваше да бъде погубен или дарен.

Според ищеца Фон дер Лайен е работила отвън договорите на Европейски Съюз и отвън неговия мандат от името на страните членки.

По въпросите на опазването на здравето договорите на Европейски Съюз дават на Европейски Съюз единствено поддържаща роля – т.е. това не е изключителна подготвеност или споделена с националните страни.

Според Балдан държавите-членки са упълномощили Комисията да подписа рамково съглашение за закупуване на ваксини от тяхно име, само че не и самата фон дер Лайен.

Eврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес отбрани фон дер Лайен като сподели, че не е взела участие в договарянията за покупко-продажбите за ваксина против Коронавирус.

Според следствието на американския ежедневник " Ню Йорк Таймс " фон дер Лайен е договорила мегасделката посредством текстови известия с основния изпълнителен шеф на Пфайзер Алберт Бурла, само че по-късно твърди, че е изтрила диалога.

Според желае на Балдан фон дер Лайен е виновна за " корист със служебно състояние ", " заличаване на обществени документи " и " нелегално потребление на ползи и корупция ".

Европейският омбудсман и Европейската прокуратура също започнаха да проверяват изказванията, а през февруари The New York Times заведе дело против Европейската комисия в Съда на Европейски Съюз.

Искът на Балдан е първият против нейния ръководител, който би могъл да е направил закононарушение според белгийското наказателно право.

Свързани публикации: " Ню Йорк таймс " съди Европейски Съюз за текстовите известия на Урсула фон дер Лайен с шефа на “Пфайзер “

Европейската счете палата: Европейска комисия крие ролята на Фон дер Лайен в договорка за ваксини с Pfizer за 30 милиарда евро

" Сън ": Урсула фон дер Лайен е претендент за началник на НАТО

Инфо: aa.com.tr, www.euractiv-de

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР