Листата на тученицата се прилагат директно върху кожата при лечение

...
Листата на тученицата се прилагат директно върху кожата при лечение
Коментари Харесай

ТУЧЕНИЦА-вълшебната БИЛКА, която помага при много заболявания

Листата на тученицата се ползват непосредствено върху кожата при лекуване на ухапвания от инсекти или змии, циреи, язви, ужилване от пчели. Полезни при диария, бациларна дизентерия, следродилни кръвоизливи, хемороиди и чревни кръвоизливи.

Пресният сок от растението с прибавен естествен мед, е потребен при мъчително уриниране, за облекчение на суха кашлица, зной и несъразмерна жадност.

Листата от тученица, сложени под езика, утоляват жаждата.

Сокът се предлага при болки в устата и възпалени венци.

Тученицата се е употребила и в други отвари за унищожаване на чревни паразити.

Запарки, приготвени от листа на тученицата, успокояват стомашните конвулсии.

Листата се дъвчат при инфектиране на гърлото и венците.

Препоръчва се при хипертония, анемия, астма и диабет.

Какви са изгодите за здравето от тученицата?

 

1.Предпазва сърдечно-съдовата система.

Високото наличие на омега-3 мастни киселини, открити в тученицата, оказват помощ за намаление равнищата на неприятния холестерол.

Минералите желязо и мед оказват помощ за производството на червени кръвни кафези. И двата са от значително значение за възстановяване на кръвообращението, като по този метод насищат с О2 вътрешните органи.

2. Действа добре върху равнищата на кръвната захар.

При изследване учените открили, че след 12 седмици лекуване с дестилат от тученица, резултатът бил позитивен върху индикаторите на кръвната захар.

3. Подобрява храносмилането.

Тученицата е отлична билка за лекуване на диария, чревно кървене, хемороиди и дизентерия.

Предимствата й се дължат главно в съществуването на доста потребни органични съединения, като ябълчена киселина, лимонена киселина и други Витамин А оказва помощ за запазване на здравето на лигавиците.

4. Подобрява зрението.

Тученицата съдържа витамин А, който пази здравето на очите. Предотвратява или облекчава някои очни болести. В същото време отстрани свободните радикали, които нападат очните кафези и предизвикват болести, свързани с напредването на възрастта.

5. Превенция против рак.

Тученицата е една от най-хубавите антиканцерогенни храни, които съдържат доста количество витамин С и А. Те работят като антиоксиданти, по този начин предотвратяват някои типове рак.

Беталаинови пигментни съединения, които предотвратяват разновидността на здравите кафези от свободните радикали.

6. Предотвратява главоболие, в това число мигрена.

Витамин В2, присъстващ в тученицата, е потвърден вид за лекуване на мъчителната мигрена.

Известно е, че прибавянето на храни, богати на витамин В2 към диетата, също понижава честотата на мигренозните пристъпи, както и признаците на болежка по време на рецесия, намалявайки тяхната дълготрайност.

7. Укрепва костната система.

Желязото, калцият, магнезият и манганът, са от значително значение за здравината на костите и за ускорение процеса на тяхното укрепване.

8. Влияе позитивно при развиването на детето.

Някои изследвания демонстрират, че омега-3 са потребни за дребните деца, защото понижават проявата на избрани нарушавания в развиването, като аутизъм и ADHD. Омега-3 мастните киселини оказват позитивен резултат върху развиването на мозъка при децата.

9. Ускорява заздравяването на открити рани.

Желязото, което играе значима роля за ускорение на процеса на укрепване на рани. То оказва помощ за образуването на червени кръвни кафези, най-важният съставен елемент на хемоглобина, който транспортира кислорода в тялото.

Без подобаващ транспорт на О2 зарастването на раната може доста да се забави. Тученицата съдържа 2 мг. желязо на 100 гр. свежа маса, което е почти 11 % от целесъобразната дневна доза.

10. Подобрява работата на имунната система.

Може би не е загадка, че витамин С защищава организма от инфекции, поддържа положението на костите, зъбите и т. н. Освен това усъвършенства и способността на тялото ни да възвръща рани, защищава го от бактерии и вируси. Витамин С взе участие в производството на колаген, главният систематичен протеин в съединителната тъкан.

100 гр. сурова тученица съдържа 21 мг. витамин С, което е, забележете, 35 % от целесъобразната дневна доза.

11. Тученицата оказва помощ при битката с непотребните кг.

Тученицата е с доста ниско наличие на калории, само че е богата на хранителни субстанции и фибри. Хората се усещат по-сити след консумация, само че не натоварва тялото с спомагателни калории. Все по-препоръчвана диетолозите.

12. Помага при някои кожни болести.

Растението е една от най-хубавите билкови други възможности за лекуване на необятен набор от кожни болести. Високите равнища на витамин А, както и други съществени субстанции, присъстващи в това растение, оказват помощ за понижаване на възпалението при ужилвания от пчели, ухапвания от змии, като се ползва локално.

Освен това, пастите от тученица усъвършенстват външния тип на кожата, понижават бръчките и подтикват заздравяването на кожните кафези.

Някои билкари предлагат не повече от 9-15 гр. сушена билка и 30-60 гр. прясна тученица, на ден.

Тученицата се употребява и в някои случаи на псориазис. Това положение на кожата визира почти 2-4% от международното население и все-още няма одобрено лекуване.

ВНИМАНИЕ!!! Консумирането на тученица е противопоказано по време на бременност и при пациенти с неприятно храносмилане.

Хората с предразположеност към солни отлагания би трябвало да заобикалят да се хранят, даже прясна тученица.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР