ЛИЛИЯ МИШОНОВА-ЛИЛИАН е родена в София. Учила е в Националното

...
ЛИЛИЯ МИШОНОВА-ЛИЛИАН е родена в София. Учила е в Националното
Коментари Харесай

ЛИЛИЯ МИШОНОВА: Не бива да се правят компромиси заради бързия успех

ЛИЛИЯ МИШОНОВА-ЛИЛИАН е родена в София. Учила е в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с профил класическо пеене при педагога от Ваймарската консерватория проф. Милка Ганева. От 1982 до 1986 година взима частни уроци по естрадно пеене при артиста и възпитател Георги Кордов. Започва работа като солопевица към естрадния оркестър на дивизията към Строителни войски. Там работи 4 години. Има доста концерти през този интервал и е получила редица награди. През 2008 година геният й е открит от президента на музикална компания " Riva sound ". Оттогава до през днешния ден Лилия е записала доста авторски песни и кавър разновидности на известни части. Работи с композитори и музиканти от България и Италия, Гърция, Армения. От 2017 година е артистичен шеф на асоциация " Моцарт - Италия - София ". Пяла е на " Моцартеум " в Залцбург.

- Как се насочихте към музиката и решихте да станете певица? Детската фантазия ли ви беше?

- Пеенето ми е детска фантазия. Първите ми изяви започнаха още в детската градина, където с наслада бързо научавах песничките, на които ни учеха. Иначе майка ми пееше доста хубаво и очевидно съм наследила гения й. По-късно учителката ми по пеене в прогимназията оцени дарбата ми и ме насочи към Георги Кордов, тогава учител в Естрадния отдел на консерваторията. Той ми даде доста скъпи препоръки, които ми помогнаха в развиването като реализатор. След това изучавах класическо пеене при проф. Милка Ганева от Ваймарската консерватория.

- Помните ли първите си участия пред аудитория? Какви песни изпяхте?

- Първите ми професионални изяви са по времето, когато бях солистка към естрадния оркестър на дивизията на Строителните войски. Основно изпълнявах известни български песни.

- В репертоара ви през годините какви песни включвате? Виждам, че имате желание към съветските романси?

- С помощта на моя продуцент изградихме много разнороден репертоар, който предлага евъргрийни, кино музика, най-вече от Енио Мориконе, песни, в които се преплита класика със модерна музика, етно и поп. Много ми харесват песните на Анна Герман и съветските романси, които извършвам с обич по време на концерти. Измежду обичаните ми артисти са Едит Пиаф, Сара Брайтмън, Лучано Павароти, Ерос Рамацоти и доста други. В репертоара си имам и авторски песни на италиански и български композитори, написани особено за мен. Иначе извършвам музика от разнообразни стилове като кросоувър, джаз, етно, евъргрийни и типичен арии.

- Пеете и оперни арии...

- Обожавам операта и в последно време протоколирам оперни арии от Моцарт, Пучини, Хендел. Горда съм, че в моята версия на арията " Lascia ch`io pianga " от кино лентата за Фаринели съумях да изпея и двете партии, които в истинската версия се извършват от мъж - контратенор, и жена - колоратурен сопран. В качеството си на артистичен шеф на асоциация " Моцарт - Италия - София " поставям старания за приобщаването на младото потомство към хубостта на класическата музика.

- Какви са музикалните усети на българската аудитория, какво обича?

- Трудно е да дефинира накратко усетите на днешната родна аудитория. По принцип те са доста разнородни, само че за жалост, през последните години се постановат песни с ниско качество и пошли текстове, значително и с помощта на медиите.

- Работите с известни композитори и музиканти от чужбина, какво е тяхното отношение към българската музика и реализатори?

- От моите контакти с непознатите музиканти и композитори мога да споделя, че те познават добре и почитат българските типичен музиканти и оперни артисти. Президентът на асоциация " Моцарт - Италия - София " Арналдо Волани доста почита имена като Минчо Минчев, Александрина Пендачанска, Лили Иванова и други Например " Винаги разнообразни " е още една моя авторска ария, направена дружно с италианския композитор Paolo Fanzaga и страхотния аранжор Александър Костов. Италианският текст е дело на композитора Fanzaga, а българският вид - на текстописката Йоана Мирчева. Създадохме тази ария с една мелодия, само че с два текста - на български и италиански, в чест на взаимното съдействие сред Италия и България.

- Музикалният ни пазар е дребен, съгласно вас какъв е най-лесният и бърз път да те виждат като реализатор в наши дни?

- Труден въпрос. Не може да се разчита на издаването на албуми и излъчването по малките екрани и радиостанциите. Най-бързо и елементарно е да се популяризираш посредством ютуб, фейсбук и другите обществени медии в интернет.

- Какви качества би трябвало да има положителният артист?

- Преди всичко гений, професионално отношение към работата, да не прави взаимни отстъпки в името на бързия триумф и най-много обич към това велико изкуство - Музиката!

- Сещате ли се за някоя любопитна преживелица по време на концерт, която ви е впечатлила?

- По време на мое присъединяване на " Моцартеум " в Залцбург взех решение да изненадам публиката с националната ария " Назад, обратно, моме Калино ". Поради липса на нотите италианският пианист не можа да ми приглася и изпях песента акапелно. Публиката реагира доста възторжено и с бурни овации.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР