Лилиан Глас и нейният полезен каталог с островни хора, които

...
Лилиан Глас и нейният полезен каталог с островни хора, които
Коментари Харесай

Унилата жертва на съдбата е мазохист, обзет от силно чувство за вина, саботьор на всичко хубаво, задръстен хленчещ лигльо

Лилиан Глас и нейният потребен азбучник с островни хора, които помрачават житието и битието ни. Назаем от книгата й „ Отровните хора ” (Изд. Сиела)

(The Weeping Woman, 1937 by Pablo Picasso)

Унилата жертва 

- Разказвачи на злополучни инциденти. 

- Толкова си падат по неприятния шанс, че се втурват отсреща му. 

- Обичайният им привет е „ Ужасен ден “. 

- Те постоянно помрачават днешното слънце с предстоящото след време заоблачаване. 

- Способни са да открият неточност даже в парадайса. 

- Той е постоянно там, където би трябвало да бъде, само че без значение от това, все го прегазват. 

Унилата жертва на ориста е мазохист, налегнат от мощно възприятие за виновност, постоянно увесил нос и тревожещ се защо ли не, пакостник на всичко хубаво и позитивно, злорад, ненавижда всички хора, лакомец, вцепенен, неприветлив, песимист, задръстен, без въображения тесногръд, хленчещ глезльо, постоянно неудовлетворен от живота и хората, неврастеник, твърдоглав като магаре, няма действителна визия за живота, слабохарактерен отстъпник, неборбен и неинициативен, тъмен, песимистичен, неблагодарник, високомерен, лицемерен, недоверчив и подозрителен, вял и провиснал, депресиран, заядлив, всички са му отговорни и длъжни. 

Наистина е извънредно потискащо да си край някоя Унила жертва на ориста. Излъчваната от този вид отровни хора негативна сила се просмуква във вас и напряко ви убива, до момента в който ги слушате да ви разправят какъв брой ужасяващ е бил, е и ще бъде животът към тях. Целта им е да ви накарат да ги съжалявате, само че не демонстрират интерес към какъвто и да било съвет от ваша страна. 

Такива хора избират да затъват в блатото на самосъжалението, уверени, че животът ги е смлял и че безусловно всеки е нечестен, прегрешил по отношение на тях и им е навредил по някакъв метод. 

За тях в никакъв случай нищо не е по този начин, както би трябвало да бъде. Вероятно тъй като постоянно виждат чашата на половина празна, а не на половина цялостна. 

Унилата жертва на ориста ще упреква за несполуките в живота си безусловно всеки различен, само че не и самия себе си, по което много доста си наподобява с Яростния грубиян. 

В реалност този вид хора са тъкмо като Яростните кавгаджии - и те също изпитват възприятие на неприспособимост и са непоклатимо уверени във безконечната неправда на ориста към тях. Но за разлика от Яростните кавгаджии, те не се нахвърлят върху близките с юмруци и с язвителен език, а ги потапят в море от сълзи и ги обгръщат в задушаващ облак от унили и мрачни физиономии. Оплакват се от времето, от интимния си живот, от професионалния си живот, от детството си, от всичко и всеки. Те са безконечните жертви, самосъжалението им доставя мъчителна приятност, а от другите се пробват да изкопчат състрадание, като им ползват коронния си номер за „ горкичката, почтена и безпомощна душица страдалка “. 

Унилата жертва на ориста се тревожи постоянно и за всичко. Този вид токсичен човек авансово си проиграва най-различни неприятни сюжети. Например още преди да излезе от вкъщи си той към този момент напълно несъмнено знае, че ще прекара извънредно на празненството, за което е тръгнал, че там никой няма да желае да си приказва с него и че въобще всичко ще бъде от неприятно по-лошо. 

Дори след напълно малко време, прекарано край някоя Унила жертва на ориста ще се почувствате потиснати и изтощени. Възможно е да усетите мощно предпочитание да плачете или да потънете в сън, той като този вид вампири напряко изсмукват до капчица цялата ни витална сила. Каквото и да ги посъветвате, всичко ще е изцяло безсмислено, тъй като те постоянно ще ви дават отговор с „ да, само че... “ и ще продължат да ви изясняват за какво предлаганите от вас решения са изцяло непригодни за техните ужасяващи проблеми. Каквото и да кажете, каквото и да извършите - всичко ще е на вятъра, защото и отсега нататък те постоянно ще гледат на живота отрицателно и безнадеждно. 

За страдание, в обществото, в което живеем, е цялостно с Унили жертви на ориста. Достатъчно е да включите тв приемника или радиото на някоя утринна или следобедна полемика със феновете или слушателите и ще се уверите, че в тях изобилстват хората, които са уверени, че са затънали прекомерно надълбоко в несполучлив брак, измъчвани са от брачния си сътрудник, прекомерно небогати са, прекомерно дебели или прекомерно безпомощни, с цел да се оправят с живота. А в случай че всеки ден слушаме и гледаме сходни стратегии и участващите в тях хора, това освен ще ни раздразни, само че и ще ни потисне и изтощи.

От: „ Отровните хора ”, Лилиан Глас, изд. Сиела 
Илюстрация: The Weeping Woman, 1937 by Pablo Picasso - pablopicasso.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР