Лихвите по кредитите ще претърпят известно повишение“ заради икономическия ефект

...
Лихвите по кредитите ще претърпят известно повишение“ заради икономическия ефект
Коментари Харесай

Предстои ръст на лихвите по кредитите, прогнозира експерт

Лихвите по заемите ще претърпят „ известно покачване “ поради икономическия резултат от пандемията, до момента в който при депозитите ще останат на рекордно ниските си равнища, съобщи БНР.
Това предвижда в седмия епизод на подкаста „ На всяка цена “ професор Стефан Петранов, началник на катедра „ Икономика “ в Стопанския факултет на СУ „ Свети Климент Охридски “. Същата прогноза е записана и в икономическия обзор на Българска народна банка, където централната банка предизвестява за стягане на кредитните условия.
 ЕЦБ удължи действието на пандемичната стратегия до юни 2021-а ЕЦБ удължи действието на пандемичната стратегия до юни 2021-а
Европейската централна банка реши да остави главните си лихвени ставки непроменени, само че усили както размера, по този начин и продължителността...
Според професор Петранов оскъпяването на заемите ще бъде гладко, защото системата е доста ликвидна и банките търсят. В същото време предстоящият растеж на необслужваните заеми, както и малко по-ускорената инфлация, ще станат причина за леко повишаване на заемния запас. За разлика от предходната финансова рецесия, когато новите бизнеси мъчно получаваха заеми, в този момент обстановката е друга, безапелационен е специалистът.
Професор Петранов поддържа тезата, че страната ни оптимално бързо би трябвало да се причисли към еврозоната, което ще сътвори по-благоприятна бизнес среда. За страдание, страната ни ще е измежду тези, които по-трудно ще се възстановят от икономическия потрес от пандемията поради сериозния дял на туризма и услугите в стопанската система ни, предвижда още преподавателят в Стопанския факултет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР