Цените на двата основни сорта петрол продължават да се понижават

...
Цените на двата основни сорта петрол продължават да се понижават
Коментари Харесай

Цените на петрола продължават да се понижават и днес

Цените на двата съществени сорта нефт не престават да се намаляват в четвъртък, а участниците на пазара правят оценка данните за запасите от нефт в Съединени американски щати, както и вероятностите за търсенето на горива.

Стойността на юлските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures е на равнище от 81,60 $ за барел, което е с 0,30 $ (0,37 %) под цената при затваряне на предходната сесия. В сряда договорите за този вид поевтиняха с 0,98 $ (1,2%) до 81,9 $ за барел.

Фючърсите за юли за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се котират при цена от 77,19 $, понижавайки се с 0,38 $ (0,49 %). При затваряне на предходната сесия тези контракти поевтиняха с 1,09 $ (1,4%) до 77,57 $ за барел.

Търговските ресурси от нефт в Съединени американски щати през предходната седмица са се нараснали с 1825 хиляди барела до 458,845 млн. барела, сочат данните от седмичния отчет на министерство на енергетиката на Съединени американски щати. Стоковите запаси от бензин са се свили с 945 хиляди барела до 226,822 млн. барела. Запасите от дестилати са нарастнали с 379 хиляди барела, достигайки 116,744 млн. барела. Експертите са очаквали понижаване на запасите от нефт с 2000 хиляди барела, намаляване на запасите от бензин с 1376 хиляди барела и повишение на запасите от дестилати с 300 хиляди барела.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак заяви по-рано, че на идната среща на 1 юни страните, участващи в ОПЕК+ считат да обсъдят актуалната обстановка на международния пазар на нефт. От своя страна, организация Bloomberg, базирайки се на източници, заяви, че няколко от огромните страни, участващи в ОПЕК+ желаят повишение на позволеното равнище за рандеман на нефт през 2025 година Сред тях са ОАЕ, Казахстан, Ирак, Кувейт и Алжир като всички те имат капацитет за нарастване на добива.

Както е известно, в края на юни тази година за всички страни на ОПЕК+ би трябвало да бъде направен одит от три самостоятелни организации (HIS, Wood Mackenzie и Rystad Energy),  профилирани по добива на нефт, тъй че да бъдат избрани индустриалните опция на участващите в сделката   и надлежно избрани квотите за 2025 г.  

Редакторът на Sevens Report от своя страна разяснява, че въздействие върху пазара през тази седмица въздействие върху пазара оказват и опасенията от криза и стагфлация. „ Безпокойството на търговците за положението на международната стопанска система подкрепят спада на петролния пазар. Доходността на US Treasuries още веднъж стартира да пораства след усилване на упованията на вложителите, че Федералният запас ще задържи главната рента на високо равнище по-дълго от предстоящото “, цитират от Market Watch думите на специалиста.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР