Лихвите по ипотечните кредити в САЩ нараснаха до най-високото си

...
Лихвите по ипотечните кредити в САЩ нараснаха до най-високото си
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ бележат двугодишен връх

Лихвите по ипотечните заеми в Съединени американски щати набъбнаха до най-високото си равнище от януари 2020 година – преди пандемията да раздруса финансовите пазари. Това се случи в седмицата, в която инфлацията доближи 40-годишен връх, до 7,5% през януари.

Средната рента по 30-годишен заем в страната е 3,69% по отношение на 3,55% предходната седмица, заяви Freddie Mac. Това е най-високото равнище от 2 януари 2020 година, когато междинната рента доближи 3,72%.

Лихвите още веднъж започнаха да порастват откакто останаха релативно постоянни за към месец. Повишаващите се проценти оказват доста въздействие върху евентуалните кредитополучатели, които се отхвърлиха от кандидатстване за ипотека заради по-високи разноски. Заявленията за ипотечни заеми за закупуване на жилище са намалели с 10% за седмицата, приключваща на 4 февруари, спрямо миналата седмица, до момента в който заявките за рефинансиране понижават със 7%.

На фона на растящите цени на жилищата и рекордно ниските наличия

намирането на налично жилище ще бъде предизвикателство

Експертите показват възходящата инфлация като основен фактор за по-високите лихви по ипотеките, което ще бъде проблем за новите кредитополучатели през идващите месеци.

„ Имаме два влака, движещи се с гневна скорост – цените на парцелите полудяват по едно и също време с лихвите по ипотечните заеми. Това не е добре за купувачите на първо жилище “, сподели Мелиса Кон, банкер и районен вицепрезидент в компанията William Raveis Mortgage.

„ Ако купите парцел, евентуално ще би трябвало да извършите компромис, като закупите по-малко жилище, или излезете от пазара и изчакате нещата да се успокоят “, добавя тя.

Дори без растежа през последно време заплащанията по ипотечните заеми за купувачите на първо жилище

са нарастнали до 25,6% от приходите на семействата

през четвъртото тримесечие, най-ниското равнище на досегаемост от три години насам, демонстрираха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели.

При актуалната междинна рента по 30-годишни ипотечни заеми месечната вноска по заем от 300 хиляди $ ще бъде 1379 $. Това е растеж по отношение на 1209 $ по-малко от година по-рано, когато лихвите доближиха рекордно дъно от 2,65%.

С повишаването на ставките, цената на жилищата става по-скъпа, тъй че купувачите би трябвало да стартират да плануват по-голям жилищен бюджет.

Как да се справите? Експертите предлагат поддържане на добър кредитен рейтинг за приемане на допустимо най-изгодна рента, както и сравняване на офертите на другите банки. Не би трябвало единствено да търсите най-ниската ставка, само че и най-ниските такси на кредитора, която се отразява в годишния %.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР