Лидерката на турската дясна Добра партия Мерал Акшенер вчера демонстративно

...
Лидерката на турската дясна Добра партия Мерал Акшенер вчера демонстративно
Коментари Харесай

Сътресение в опозиционния алианс на Турция след оттеглянето на Мерал Акшенер

Лидерката на турската дясна " Добра партия " Мерал Акшенер през вчерашния ден демонстративно напусна така наречен шесторната маса поради възражения против общата кандидатура на опозицията в лицето на ръководителя на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу за президент, която бе утвърдена от водачите на останалите партии в опозиционния съюз - Али Бабаджан, Ахмет Давутоглу,Темел Карамоллаоглу и Гюлтекин Уйсал.

Вместо Кълъчдароглу, Акшенер предложи за претенденти за президент кметовете на Анкара и Истанбул - Мансур Яваш и Екрем Имамоглу, които също са членове на НРП. Но предлагането на Акшенер изрично е било отхвърлено от другите водачи в опозиционното формирование.

Ходът на Акшенер, чиято партия е втора по величина в опозиционния Национален алианс, създаде резултата на бомба , тъй като се случва два месеца преди изборите. Общият рейтинг на главната опозиционна НРП и на " Добра партия " имаха капацитета да надвишават тозии на Републиканския алианс на Ердоган и Девлет Бахчели. (Рейтингите на другите партии от опозиционния съюз не са в степен да повлият на вота).

Според социологическите анкети " Добра партия " е политическата групировка, която най-вече е нараснала своя рейтинг от основаването си насам спрямо други партии.

" Личните упоритости бяха предпочетени пред Турция ", сподели през вчерашния ден Акшенер.

Тя упрекна Националния алианс, че е " изгубил способността си да отразява волята на хората и по тази причина го напуща " и акцентира, че " Добра партия " не е основана с такава цел.

Ако Акшенер не се върне на " шесторната маса ", това ще бъде сигурна победа за Ердоган на идните избори, разяснява анализаторът Мухаррем Сойдан.

Какви са отзивите?

Проправителствените медии главно подчертават на това, че ходът на Акшенер е довел до разединение в опозицията. " Шесторната маса се разпадна ", отбелязва " Сабах ". " Случаят ще провокира пренареждане на картите на политическата сцена ", показва " Хюриет ". " Акшенер събори масата ", добавя " Тюркие ". Според извънредно консервативния вестник " Акит " Акшенер " е блъснала опозицията право в десятката ".

Опозиционните вестници главно подлагат на критика хода на Акшенер, който се преценя " неетичен и засрамващ ". Вестник " Сьозджю " извежда в заглавие: " Земетресение в опозицията ". " Джумхуриет " напомня, че Мерал Акшенер бе споделила преди три месеца, че няма да разтури шесторната маса, а в този момент е напуснала с свада. " Предстои пренареждане на картите на политическата сцена ", счита изданието.

" Джумхуриет " цитира изказване на водача на НРП Кемал Кълъчдароглу, съгласно което, " Акшенер си служи с езика на Ердоган ".

Редица медии гледат на хода на Акшенер като " неочакван " и " опровержителен на предходни нейни изказвания ".

Интернетхабер цитира нейно изявление от предходната година на протест в Коджаели, в което Акшенер споделя: " до момента в който съм жива ще бъда признателна на Кълъчдароглу. Аз оставих наследство на моята фамилия да вървят в крайник с хората на Кълчдароглу ".

Редица анализатори предвиждат, че с отдръпването си от щесторната маса Акшенер в действителност цели да сложи личната си кандидатура за президент против Ердоган. В тази тематика има логичност, защото кметовете на Анкара и Истанбул - Мансур Яваш и Екрем Имамоглу, към този момент обществено отхвърлиха да отговорят на предлагането на Акшенер да бъдат претенденти.

Според Ханде Фърат от проправителствения вестник " Хюриет " Акшенер има авариен проект Бе, в случай че двамата кметове на НРП откажат да отговорят на предлагането й.

" Тогава госпожа Мерал Акшенер ще излезе и ще каже: " Аз от първия ден до момента пазя същите позиции. Щом няма да одобряват, аз ще бъда претендент за президент ", написа авторката на " Хюриет ".

Излизането на " Добра партия " на Мерал Акшенер от " шесторната маса ", което изненада наблюдаващите на турската политика, се чака през идващите дни да провокира нови развития на политическата сцена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР