Лидерите на страните от Г-7 и избрани гости пристигат за

...
Лидерите на страните от Г-7 и избрани гости пристигат за
Коментари Харесай

Лидерите от Г-7 се събират в Хирошима

Лидерите на страните от Г-7 и определени посетители идват за срещата на върха в японския пристанищен град Хирошима, който бе погубен от атомна бомба, пусната от Съединени американски щати, през 1945 година

Основни тематики ще бъдат рисковете от разпространяване на нуклеарни оръжия в подтекста на войната на Русия в Украйна и скорошните проби на балистични ракети от Северна Корея.

Разговорите на високо равнище се организират дни, откакто украинският президент Зеленски се срещна с някои от водачите на Г-7 при европейската си обиколки, с цел да обезпечи повече оръжия за страната си.

Хирошима бе трансфорат в пепел през 1945 г, когато американската войска хвърли атомна битка над града. 70 000 души бяха убити още при детонацията на бомбата, а десетки хиляди други починаха от радиационно отравяне преди края на Втората международна война.

Очаква се в ролята на ротационен ръководител на Седморката японският министър председател Фумио Кишида да подчертае смисъла на този нуклеарен апокалипсис, както и уговорката на Токио към Украйна.

Страховете от нова нуклеарна офанзива се усилиха от началото на войната, като съветският президент Владимир Путин насочи закани на фона на възобновените проби на хиперзвукови ракети.
Хирошима е най-подходящото място за изложение на нашия ангажимент към мира и поощряване на нуклеарното разоръжаване и попречване на разпространяването на свързани с нуклеарни оръжия материали.
Нориюки Шиката – секретар по публичните въпроси в кабинета на Фумио Кишида

Япония е единствената страна от Г-7, която не е изпратила смъртоносни оръжия на Украйна. Нейната тактика за национална сигурност разрешава само доставки на съвременни оръжия като танкове и самолети на страни, които взаимно създават оборудването.

Токио обаче даде обещание нов пакет помощ от 5 милиарда евро за Украйна навръх първата годишнина от войната, а министър председателят Кишида направи изненадващо посещаване в Киев през март, ставайки първият следвоенен водач на Япония, посетил военна зона след Втората международна война.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР