Лидерите на страните от Европейския съюз ще договорят план за

...
Лидерите на страните от Европейския съюз ще договорят план за
Коментари Харесай

ЕС ще обяви план за съвместно купуване на газ

Лидерите на страните от Европейския съюз ще договорят проект за взаимно изкупуване на газ, полутечен природен газ и водород преди идната зима. Това заяви Ройтерс, като се базира на план за взаимна декларация, която ще бъде призната на идната Среща на върха, планувана за 24-25 март.

Текст от проектоизявлението, представен от организацията гласи, че " страните членки и Европейската комисия ще работят незабавно дружно за взаимно закупуване на газ, полутечен природен газ (LNG) и водород ", тъй че да бъдат подсигурени задоволително ресурси за идната зима

Очаква се още тази седмица Брюксел да предложи и правила, които изискват от страните да запълват хранилищата за газ до 90% преди началото на всяка зима. Газовите складове в Европейски Съюз сега са запълнени на 26% от потенциала, напомня Ройтерс.

В проектодекларацията също по този начин се показва, че страните от Европейски Съюз са се споразумели да координират ограниченията за запълване на газохранилизащата и да стартират да го вършат " допустимо най-скоро ".

Европейските водачи също по този начин ще обсъдят нови ограничения за намаляване на отрицателното влияние върху потребителите от покачващите се цени на енергоносителите и ще обсъдят по какъв начин евентуално " да усъвършенстват " действието на енергийните пазари. Те ще изискат от Европейска комисия да предприемеи   " нужни начинания " в тази посока, гласи още проектодекларацията,  видяна от Ройтерс.

Европейските цени на газа започнаха сензитивно да порастват месеци преди нахлуването на Русия в Украйна, което в допълнение утежни внезапно обстановката, форсирайки в това число и пикове на газовите пазари в Европа до над 3000 $ за 1000 куб.м.

Задвиженият от „ газовата война “ всеобщ ценови удар още преди съветската инвазия принуди държавните управления да харчат милиарди за данъчни облекчения и дотации, с цел да предпазят жителите от повишените разноски.

Намирането на общ отговор в границите на Европейски Съюз обаче се оказа мъчно. Страните от Европейски Съюз носят значително отговорност за своите национални енергийни политики и към момента няма единодушие дали са нужни дейности в целия съюз за усмиряване на цените, написа Ройтерс.

Испания, Белгия, Португалия, Италия и Гърция са измежду страните, които приканват за контролирана интервенция на европейските енергийни пазари, с цел да се ограничи цените или да се отдели цената на електрическата енергия от растящата цена на газа.

Други страни, в това число Германия, Нидерландия и Дания, пък са на тъкмо противоположна позиция и възразяват против опцията за интервенция на пазара с предизвестието, че е допустимо това да аргументи разстройства на енергийните пазари, което пък може да подкопае вложенията в чиста сила.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР