Лидерите на страните членки на НАТО взеха днес историческото решение

...
Лидерите на страните членки на НАТО взеха днес историческото решение
Коментари Харесай

Историческо решение на НАТО. Думите на Столтенберг

Лидерите на страните членки на НАТО взеха през днешния ден историческото решение да поканят Швеция и Финландия да се причислят към НАТО. Това съобщи на конференция в Мадрид генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това решение е положително за Турция, положително е за Швеция и Финландия, положително е и за НАТО, сподели Столтенберг след края на Северноатлантическия съвет на равнище държавни глави и държавни ръководители. Той съобщи, че Турция е отдръпнала възраженията си против участието на двете северни страни след интензивни договаряния, и благодари на държавните управления на трите страни за постигнатото съглашение.

Турция блокираше до през вчерашния ден присъединението на Швеция и Финландия, тъй като двете страни са дали съгласно турските управляващи леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара счита за терористична организация, както и на хора, свързани проповедника Фетхуллах Гюлен, упрекван от турските управляващи, че стои зад несполучливия опит за прелом против президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 година

След четири часа договаряния в Мадрид през вчерашния ден Ердоган реализира съглашение с финландския си сътрудник Саули Нинистьо и с шведската премиерка Магдалена Андершон за изглаждане на различията.

Ратифицирането на участието на двете страни евентуално ще отнеме до една година, само че когато стане факт, Финландия и Швеция ще бъдат защитавани по силата на Член 5 от Северноатлантическия контракт, който постановява, че нахлуване против една страна членка се счита за нахлуване против всички. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР