Лидерите на двете най-големи икономики в света Джо Байдън и

...
Лидерите на двете най-големи икономики в света Джо Байдън и
Коментари Харесай

Байдън и Си Цзинпин проведоха първа виртуална среща на фона на напрежение около Тайван

Лидерите на двете най-големи стопански системи в света Джо Байдън и Си Цзинпин организираха първа публична виртуална среща, откогато Байдън встъпи в служба през януари. За последно двамата бяха говорили по телефона на 10 септември. Двамата водачи засегнаха необятен кръг тематики, само че не реализираха осезателен пробив по нито един от противоречивите въпроси сред страните си, предава Българска телеграфна агенция.

В началото на срещата Си поздрави Байдън като " остарял другар ", а тонът на встъпителните изказвания и на двамата бе сърдечен. Байдън от своя страна дефинира връзките сред Вашингтон и Пекин като " просто естествена, открита конкуренция ", която " не трябва да прерасне в спор ", отбелязва Асошиейтед прес.

В диалозите двамата водачи бяха придружавани от висши сътрудници.

Двамата президенти използваха траялата три часа и половина среща, с цел да успокоят повишеното напрежение в двустранните връзки. Според Белия дом те са разискали необятен кръг от въпроси, включващи Афганистан, Северна Корея и Иран, както и човешките права, климатичните промени и напрежението към Тайван . Разговорите обаче не доведоха до споразумяване на никой от разногласията сред Вашингтон и Пекин.

По най-спорния въпрос, за Тайван, Байдън е уверил, че Съединени американски щати остават правилни на правилото за " един Китай ", само че " се опълчват твърдо " на всеки " едностранен (опит) за смяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския пролив ", заяви Ройтерс. От своя страна, китайският президент предизвести, че всеки, който поддържа независимостта на Тайван, си " играе с огъня " и ще " се опари ".

Той предизвести също, че Китай ще предприеме " решителни ограничения ", в случай че някой пресече " алените линии " за Тайван и прикани Байдън да подсигурява, че не е отстъпил от политиката за " един Китай ", отбелязва в. " Файненшъл таймс ". Китайската държавна телевизия заяви, че Байдън е дал уверения, че Съединени американски щати " няма да поддържат независимостта на Тайван " и няма да се стремят към смяна на политическия строй в Китай.

Спорът за Тайван се трансформира в ябълка на раздора сред Съединени американски щати и Китай, откакто Пекин наскоро изпрати рекорден брой бойни самолети в зоната за идентификация на противовъздушната защита на самоуправляващия се остров.

Въпреки интензивните диалози за Тайван по време на виртуалната среща двамата водачи не съумяха да открият защитни механизми, с цел да подсигуряват, че напрежението към острова няма да прерасне в рисков спор. Същевременно Байдън и Си се споразумяха да работят дружно по въпросите на енергетиката и климата и подчертаха отговорността си пред света да бъде избегнат спор сред двете най-големи международни стопански системи.

Макар че не реализираха единодушие за Тайван, двамата водачи наподобява се споразумяха за потребността да подсигуряват, че връзките сред Съединени американски щати и Китай, които са в най-ниската си точка от десетилетия насам, няма да продължат по спиралата на утежняването си към открит спор. " Нищо от този вид не е от изгода и за двете страни /.../ належащо ни е отговорно международно водачество ", сподели Байдън на Си при започване на срещата и изрази вяра идващия път да се срещне персонално с него, съобщи АП. Американският президент изрази също пред китайския си сътрудник свое безпокойствие за обстановката с човешките права в Китай. Китайският президент му отвърна, че двете страни е належащо " да изгладят разликите си и противоречивите въпроси по градивен метод, с цел да предпазят американски-китайските връзки от утежняване " и съпостави двете международни сили с огромни кораби, който би трябвало да имат " постоянен рул ", с цел да избегнат конфликт. Той добави, че двете страни не би трябвало да играят игри с нулев резултат.

Китайската държавна осведомителна организация Синхуа заяви след диалозите, че те са били " откровени, градивни, всъщност и плодотворни " , и че двамата водачи са разискали " стратегически, фундаментални въпроси " на двустранните връзки. Според някогашния чиновник на Пентагона, Дрю Томпсън, представен от " Файненшъл таймс ", Байдън и Си са провели " здравословен спор " по доста въпроси, само че Съединени американски щати не чакат срещата да създаде фундаментални промени в двустранните връзки. Първата по рода си публична виртуална среща сред двамата водачи безспорно даде положителен подтик в двустранните връзки, само че в случай че някой е очаквал значителен пробив по значимите за двете страни въпроси, най-вероятно ще остане отчаян.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР