Лидерите на държавите от Европейския съюз решиха тази вечер Украйна

...
Лидерите на държавите от Европейския съюз решиха тази вечер Украйна
Коментари Харесай

Историческо! Лидерите от ЕС решиха Украйна и Молдова да получат официален статут на кандидати за членство в съюза

Лидерите на страните от Европейския съюз взеха решение довечера Украйна и Молдова да получат формален статут на страни претенденти за участие в Европейски Съюз, съобщи ДПА, като се базира на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Исторически миг. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към Европейски Съюз ", написа той в Туитър.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази убеденост, че двете някогашни руски републики ще проведат нужните промени допустимо най-бързо, съобщи Ройтерс.

Получаването от Украйна на статут на претендент за участие в Европейски Съюз " е доста мощен сигнал към Русия ", сподели френският президент Еманюел Макрон, представен от Франс прес.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новината.

" Това е неповторим и исторически миг в връзките Украйна-ЕС ", написа Зеленски в Туитър. Той изрази убеденост, че " бъдещето на Украйна е в " Европейския съюз.

" Исторически ден за Молдова ", изрази удовлетворение президентката на страната Мая Санду. Тя призна, че следва " сложен път, който ще изисква доста труд и старания ". " Ние обаче сме подготвени да го извървим дружно, с цел да осигурим на (молдовските) жители по-добро бъдеще ", даде обещание в това време Санду.

В петък Европейската комисия към този момент предложи две някогашни руски републики да получат формален статут на претенденти за участие в Европейски Съюз.

Раздираната от война Украйна и прилежаща Молдова от месеци лобират да стартират договаряния за участие в съюза. Самият развой на присъединение, политически съкрушен и юридически комплициран, обаче може да се проточи с години или даже с десетилетия, отбелязва ДПА.

Получаването на формален статут на претендент за участие е едвам първата от доста стъпки. Тя обаче обезпечава достъп до финансова поддръжка за обществени, правни и стопански промени за доближаване на съответната страна претендент до стандартите на Европейски Съюз, показва ДПА.

Франс прес показва, че по проект Европейската комисия би трябвало да даде в края на годината първа оценка за провежданите от Украйна и Молдова промени, по-конкретно в региона на битката с корупцията и за гарантиране на независимостта на правосъдната система.

Що се отнася до Грузия - друга някогашна руска република, която също има упоритости за присъединение към Европейски Съюз, водачите на 27-те решиха, че би трябвало да извърши още промени, с цел да може да получи формален статут на претендент за участие. Те обаче признаха европейската вероятност пред южнокавказката страна.

" Бъдещето на Грузия е в Европейски Съюз ", написа в Туитър Шарл Мишел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР