Лидери и политици на Запада отправиха критика срещу Русия и

...
Лидери и политици на Запада отправиха критика срещу Русия и
Коментари Харесай

Западът критикува присъдата на Алексей Навални 

Лидери и политици на Запада насочиха рецензия против Русия и присъдата на известния критик на Кремъл Алексей Навални за още 19 години затвор по обвинявания в „ екстремизъм “, съобщи БГНЕС.

Една от първите фигури, които реагираха на това решение, беше немският външен министър Аналена Бербок, която реагира на решението на съветския съд.

Външният министър уточни, че процесът против Навални е чисто политически стимулиран.

„ Произволната правосъдна система на Русия, която затвори Алексей Навални за още 19 години, е чиста неправда “, сподели тя.

„ Руският президент не се опасява от нищо повече от това да се изправи против войната, корупцията и „ ЗА “ демокрацията – даже от затворническата килия. Путин няма да заглуши сериозните гласове с това решение “, заключи Бербок.

Франция също разгласи поддръжката си за Навални и прикани за неговото освобождение.

Европейският съюз побърза словесно да удари Москва и съветската правосъдна система.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани съветските управляващи неотложно да освободят опозиционнера.

„ Европейски Съюз приканва за незабавното му и абсолютно освобождение “, написа Борел в Туитър, като повтори, че присъдата е „ политически стимулирана “.

„ Тя демонстрира продължаващото инструментализиране на съветската правна система “, посочи Борел.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел назова процеса „ недопустим “.

„ Последната присъда в още един мним развой против Алексей Навални е неприемлива. Тя е отговорът на неговата храброст да приказва сериозно против режима на Кремъл “, сподели той.

Организацията на обединените народи също осъди резултата от процеса, като висш комисар по правата на индивида Волкер Тюрк настоя критикът на Кремъл да бъде неотложно освободен.

„ Новата присъда, наложена през днешния ден на опозиционера Алексей Навални, поражда съществени опасения по отношение на правосъдния тормоз и инструментализацията на правосъдната система за политически цели в Русия “, сподели Тюрк.

Той също по този начин настоя, че съветските управляващи би трябвало „ неотложно да спрат нарушаванията на човешките права на Навални и да го освободят “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР