Лидерът на най-голямата опозиционна партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ Християн

...
Лидерът на най-голямата опозиционна партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ Християн
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията в Скопие отхвърли френското предложение и поиска спасение на Македония от българизация

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски изрично отхвърли по този начин нареченото френско предложение за започване на договаряния за участието на Северна Македония в Европейския съюз. Той прикани държавното управление да го отхвърли и изиска предварителни избори да се проведат още това лято за „ избавление на Македония “.

„ Това не е нищо друго с изключение на капитулация без отсрочване. Което ще рече побългаряване на Македония на части или дипломатически нокаут, сподели Мицкоски по време на проява в Скопие в събота вечер, на която имаше десетки хиляди души.

Той сподели, че държавното управление "ни е унизило и предало " и ние към момента сме заседнали в чакалнята на Европейски Съюз. Мицкоски сподели, че неговата партия няма да одобри никакво съглашение, нездравословно за националните ползи.
 На митинг на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие в събота се събраха десетки хиляди души.
По мотив настояването за включване на българите в македонската конституция като изискване за започване на договаряния с Европейски Съюз, Мицкоски сподели, че ВМРО-ДПМНЕ няма да поддържа смяна на Конституцията и че без тях няма болшинство от две трети за смяна. "Ако одобряват българските претенции " принудително ", идващото държавно управление на ВМРО-ДПМНЕ няма желание да ги почита ", сподели Мицкоски.

По думите му в случай че това лято не бъде реализирано съглашение за привикване на предварителни избори, ще последват нови митинги и блокади.
 Мицкоски приказва с хора в тълпата.
От ръководещата коалиция споделиха, че митингът е демократично право, само че потребност от предварителни избори няма и те ще се проведат в постоянен мандат през 2024 година

Така нареченото френско предложение е план за преговорна рамка, направена от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя включва българските условия към Северна Македония към останалите критерии, които Скопие би трябвало да извърши, с цел да влезе страната в Европейския съюз.

Ако документът, изпратен от френското председателство, или негова редактирана версия се одобри от Българи, Северна Македония и всички други страни членки на Европейски Съюз, това би означавало, че страната ще вдигне ветото си върху началото на договарянията за присъединение на Северна Македония и те могат да стартират. Така дали се развиват договарянията ще зависи и от осъществяването на българските претенции.
 На митинг на опозицията в Скопие водачите се оповестиха срещу френското предложение.
По на Българското национално радио (БНР) в една от точките от предлагането е записано, че "преговорите за присъединение плануват особено внимание да се обърне на отбраната и недискриминационното отношение към жители от малцинствените групи и общности в Северна Македония ", което дава отговор на настояването на София за публично признание на българска общественост. Нейното битие би трябвало да бъде вписано в конституцията на страната съгласно настояванията на София. Срещу точно това искане в събота се разгласи водачът на македонската съпротива Мицкоски.

Добавено е и условие за битка против речта на омразата и дискриминирането. Що се отнася до разногласието за езика, Европейски Съюз отбелязва желанията на България и Северна Македония да създадат едностранна декларация по отношение на македонския език, предава БНР.

В преговорната рамка е включено и условието за реализиране на съответни резултати и добросъвестно използване на двустранни съглашения, в това число Договора за добросъседство с България от 2017 и Декларацията от София от май 2018 година
 Протестиращите упрекват ръководството, че пази македонския интерес.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Мини по плажа. Лятото в Одеса пристигна, само че не и туристите Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР