Лидерът на ГЕРБ, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова задържани заради

...
Лидерът на ГЕРБ, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова задържани заради
Коментари Харесай

Рашковото МВР лъже за ареста на Борисов

Лидерът на ГЕРБ, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова арестувани поради остарял донос на “БОЕЦ”
Делото е за изнудване по изказвания на Божков

Милицията на Бойко Рашков арестува водача на опозицията Бойко Борисов и знакови лица от ГЕРБ с лъжата, че това е акция на Европейската прокуратурата.

Точно в 21,12 ч в четвъртък Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи разгласява известие, че е в ход “мащабна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България”. По не я се правили претърсвания и изземвания на доста адреси. “Към момента са арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова”.

После пред “Труд” Менда Стоянова сподели, че освен не е арестувана, ами и никой от Рашковите чиновници не я е търсил за каквото и да е. Менко Менков - юристът на Бойко Борисов, който половин час не бе допускан да влезе в къщата в Банкя посочи, че това са дейностите “по неотложност”, осъществявани от Министерство на вътрешните работи без знанието на прокуратурата. По думите му следствието се води по текста от Наказателния кодекс за изнудване, което няма нищо общо със злоупотреби с европейски пари, по тази причина и не се отнася до Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Истината дефинитивна се разбра по обед през вчерашния ден, когато в Софийската градска прокуратура е постъпило по факс съобщение от проверяващ служител на реда от Главна дирекция “Национална полиция”. От документа излиза наяве, че в сряда - 17 март 2022 година, е формирано досъдебно произвеждане, по което е разпитан като очевидец Кирил Петков и са последвали претърсвания и изземвания.

“Труд” научи, че по време на разпита Кирил Петков говорел пред служителите на реда за срещата си предходния ден с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, на която станало дума, че по времето на Владислав Горанов имало неприятна финансова дисциплинираност. Затова и Петков споделил на служителите на реда, че е по-добре да задържат Борисов и Горанов, тъй като можело да избягат в чужбина.

Делото се води за закононарушение изнудване посредством опасност по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс, осъществено в интервала от 2014 до декември 2019 година Много е забавно от кое място в Министерство на вътрешните работи се взела концепцията за необходимост. Защо е било нужно групи от по 10-ина цивилни да бъдат пратени да ровят по дрешниците и шкафовете към 20 ч вечерта, когато хората вечерят у дома с околните си, с децата и внуците. Защо е трябвало да бъдат арестувани за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова, които освен че са хора без престъпни досиета, само че и никой от тях не е отказвал да се яви на призовка, в това число и в случаите, когато са заемали постове в изпълнителната власт. На тези въпроси Министерство на вътрешните работи през вчерашния ден не отговори.

Най-вероятно името на Европейската прокуратура е намесено, с цел да се обоснове тази “неотложност” и да се свърже завършилото същия ден двудневно посещаване на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши у нас.
“Мащабната операция” на Министерство на вътрешните работи е плод на сигнал от сдружението “БОЕЦ”, изфабрикувало и внесло в пъти повече доноси от броя на своите членове и симпатизанти. Сигналът е импортиран при Бойко Рашков на 10 декември предходната година и по него до 17 март се е водела полицейска кореспонденция. Според осведомени в съчинението на “бойците” се правела връзка сред фотосите с пачки “от шкафчето на Бойко Борисов” и изказванията на Васил Божков, популяризирани през 2020 година, че Борисов му желал 10% от облагите за подкупи, с цел да не заплаща по-високи налози и да не му закачат хазартния бизнес. От Софийска градска прокуратура са определили наблюдаващ делото прокурор Мария Нейчева. След като се запознае с материалите по делото, тя би трябвало да реши дали има задоволително данни, с цел да повдигне обвинявания на арестуваните Борисов, Горанов и Арнаудова.

Ако не - те би трябвало да излязат на независимост още към 20 ч в петък. В случай на обвиняване, наблюдаващият прокурор би трябвало да реши дали да останат зад решетките. Нейчева може да ги пусне против “подписка” или парична гаранция, само че в случай че счита да не ги пуска, би трябвало да им наложи 72-часово задържане и в границите на този период да внесе в Софийския градски съд искане за непрекъснат арест.

Съдебният състав тогава ще дефинира за всеки от тримата дали да остане арестуван под стража, пуснат под домакински арест или с друга от по-леките ограничения за неотклонение.

Тома Биков, народен представител от ГЕРБ-СДС, пред “Труд”:
Ще желаеме анулация на наложителното машинно гласоподаване



До дни ще внесем промени в Изборния кодекс, които дават право на избор на гласоподавателите - дали да гласоподават с машини, или с хартиена бюлетина. Т. е. предлагаме връщане на предходната изборна система за отчитане на гласа на гласоподавателя.

Причината да желаеме това е рекордно ниската изборна интензивност на последните три вота - за парламентарни, президентски и балотаж. Едно от най-сериозните учредения е, че по-възрастното население се затруднява да гласоподава с машина, което по неоспорим метод нарушава техните конституционни права.

Всъщност, на последните парламентарни избори завоюваха машините. Една от дребното страни в света с машинно гласоподаване е Венецуела и там с помощта на машините, Мадуро има резултат, който му харесва. У нас всички социолози един ден преди изборите даваха разнообразни проценти, само че всички твърдяха, че ГЕРБ ще е първа политическа мощ. Но откакто машините преброиха гласовете, се оказахме втори. Ние сме сигурни, че този програмен продукт би могъл да се манипулира, още повече, че тогава бяха заложени доста въпроси, които до ден сегашен нямат отговори. Питахме по какъв начин се транспортират машините из страната, за какво “Сиела норма” е внесла спомагателни машини, без да уведоми никого и т. н. Затова считаме, че би трябвало да се върне правото на хората да гласоподават, както изберат.

Ще разчитаме на поддръжката и на други партии.

Свидетелят Кирил Петков излъга, че акцията е с европрокуратурата

Премиерът Кирил Петков разкри през вчерашния ден, че е бил разпитан като очевидец по следствието против Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Същото разгласи и юристът на Бойко Борисов - Менко Менков, който разгласи, че часове преди арестите с изключение на Петков, различен не е разпитван.

Според премиера проверяващите са го разпитвали за диалозите му с европейския прокурор Лаура Кьовеши и за отчет на Министерство на финансите, който визира одитната организация по еврофондовете. “Има очевидни обстоятелства, че, когато е бил министър Горанов, контролът не е бил задоволително добър”, сподели Петков. Малко по рано във видео послание министър председателят съобщи: “В момента текат инспекции на европрокуратурата”. “В ход е огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България”, написаха и от Министерство на вътрешните работи. След това обаче стана ясно, че в изявлението на Кирил Петков и на Министерство на вътрешните работи няма грам истина. От прокуратурата оповестиха, че следствието е за изнудване, което изключва компетентността по този случай на Европейската прокуратура. Според дипломати и адвокати Петков и Бойко Рашков напрактика въвлякоха Лаура Кьовеши в величествен скандал.

Министерство на вътрешните работи допускало, че част от акцията е обвързвана с европрокуратурата

“При в началото постъпилата информация е имало съмнение, че част от дейностите биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура.” Това самопризнание направиха едвам през вчерашния ден по здрач от Министерство на вътрешните работи за извършената в четвъртък акция.

Вчера от ведомството разгласиха и видео от арестите, на което се вижда, че Борисов, Горанов и Арнаудова са без белезници.

“Операцията на Министерство на вътрешните работи е извършена с цялостно почитание към закона и лицата, по отношение на които бяха подхванати процесуално-следствени дейности. В хода на полицейската акция са осъществени претърсвания и изземвания на три адреса. Задържаните пък били минали медицински прегледи в Медицинския институт на МВР”, гласи известието. Вчера били разпитани очевидци. От вътрешното министерство оповестиха също, че в началото наблюдаващият прокурор отказал да се срещне с проверяващ служител на реда, само че по-късно това станало. “Акцията е планувана и извършена не за показност на дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а в осъществяване на законовите полицейски задължения”, настояват от ведомството.

В 16,15 ч през вчерашния ден в Софийска градска прокуратура стартира среща сред наблюдаващите магистрати и проверяващите служители на реда, на която се оказа, че полицаите на Рашков са отишли без част от материалите по случая. Липсвали са и секретни материали, както и самите заповеди за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. Срещата останала блокирана, до момента в който бъдат донесени всички материали. Очакваше се да продължи най-малко до 21 ч, като след този час тримата арестувани да бъдат освободени без никакво обвиняване и без мярка за неотклонение.

Съпругът на Севда Арнаудова за полицейската акция:

Попитах: Защо пред детето? Отговориха: Така ни е подредено



Делян Димитров, брачен партньор на Севдалина Арнаудова.

“Бяха към 10 индивида и влязоха в дома ни. Направиха го през нощта в дома ни. Казах им: Докато детето ми е на учебно заведение го направете, направете го на идващия ден. От Министерство на вътрешните работи ми обясниха, че можело и по този начин, само че в този момент трябвало по този метод. Наредено им е по този начин. Докато детето ми е там”. Това описа през вчерашния ден Делян Димитров, брачен партньор на Севдалина Арнаудова.

Димитров изрази неодобрение от метода, по който е осъществен обискът. “Докато вечеряме с моето дете, на осем години. Влизат у дома при детето ми... То стартира да плаче и да бяга”, изясни брачният партньор на Арнаудова. Той добави, че полицията е търсила в дома им документи, уличаващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Васил Божков.

“Иззеха командировъчни на съпруата ми, телефони - остарели и нови, някакви флашки”, описа той. Полицаите претърсили и служебния му автомобил. “Снимаха номера и го пратиха някъде. След няколко минути излезе информация, че е открит джип на “Аркад” в дома на Севдалина Арнаудова”, описа Димитров. Той удостовери, че джипът е на компанията, строила “Балкански поток”. “Когато завърши планът, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, с цел да ги употребяваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за регионите в страната, по този начин и дадоха на Министерството на екологията и на Агенцията по горите. Дали са ни да ги употребяваме, не знам каква е тази бомба”, изясни Димитров.

Просто Кирчовци избавят Рашков от въпроси



Депутати от “Продължаваме промяната” направиха жива верига към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и по този начин той съумя да излезе от Народното събрание, без да отговори на въпроси на публицисти за акцията на Министерство на вътрешните работи и арестите на представителите на опозицията. Стигна се даже до побутване на кореспонденти, които се опитваха да си свършат работата. За да избяга милициионер №1 на републиката била отворена и спомагателна врата на централния вход на Народното събрание.

Малко преди този момент - по време на петъчния парламентарен надзор, Бойко Рашков съобщи, че няма да дава никакви изказвания за акцията и се скри в стаята на групата на “Продължаваме промяната”. Единственото, което промълви Министерство на вътрешните работи шефът бе: “Бързам за работа”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР