Лидерът на ЧВК Вагнер“ Евгений Пригожин загина, след като частният

...
Лидерът на ЧВК Вагнер“ Евгений Пригожин загина, след като частният
Коментари Харесай

Ръководителят на групировката Вагнер Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа

Лидерът на ЧВК „ Вагнер “ Евгений Пригожин почина, откакто частният му аероплан „ Embraer “ се разруши в Тверска област, Русия. Няма оживели, обявиха от пресслужбата на Министерството на изключителните обстановки, предадоха съветските държавни медии.


Руската работа за гражданска авиация удостовери гибелта на Пригожин. На борда е бил и командирът на " Вагнер " Дмитрий Уткин.

„ Самолетът „ Embraer “ е летят от летище Шереметиево в Москва за Санкт Петербург. На борда му е имало трима водачи и седем пасажери. Всички са починали “, съобщи представител на министерството.

Инцидентът се е случил покрай Куженкино. При удара си в земята самолетът е изгорен. Той е бил в полет по-малко от половин час.

Росавиация стартира следствие на случая, като разгласява цялостния лист на пасажерите.

Сред тях са: Евгений Пригожин, Дмитрий Уткин, Сергей Пропустин, Николай Матусеев, Валерий Чекалов, Александър Тотмин и Евгений Макарин.

Членове на екипажа са били Алексей Левшин (командир), Рустам Каримов (втори пилот) и Кристина Распопова (стюардеса).

Реакцията на „ Вагнер “

Канал в Telegram, обвързван с групата " Вагнер ", разгласи, че водачът на групировката е умрял сигурно, преди формалните управляващи да потвърдят новината.

" Ръководителят на Групата " Вагнер ", Героят на Русия, същинският родолюбец на своята Родина - Евгений Викторович Пригожин почина вследствие на дейностите на предателите на Русия ", се споделя в обява в канала " Сива зона ". " Но даже и в пъкъла той ще бъде най-хубавият. Слава на Русия. "

Редица сметки в обществените мрежи разпространиха изявления, в които разясняват ролята на Кремъл в самолетната злополука, довела до гибелта на Евгений Пригожин. Острите изявления пристигнаха в символ на възмездие за това, което бойците на групировката назовават " убийството на техния началник ". Каналът " Сива зона ", разяснява случая, като съобщи, че самолетът е бил свален от противовъздушната защита на съветските въоръжени сили в Тверска област, която се намира северно от Москва.

Наемниците заплашиха, че ще провеждат втори " Марш на справедливостта " към съветската столица. Междувременно незабавно започнаха спекулациите, че зад събитието стои съветският президент Владимир Путин.

Първите мнения

Високопоставен консултант на украинският президент съобщи, че злополуката на самолета е сигнал от страна на Кремъл.

" Демонстративното елиминиране на Пригожин и командването на " Вагнер " два месеца след опита за прелом е сигнал от Путин към съветския хайлайф преди изборите през 2024 година " Внимавайте! Нелоялността е равна на гибел " ", написа в обществените мрежи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Високопоставен чиновник на Белия дом съобщи, че хипотетичната гибел на шефа на " Вагнер " Евгений Пригожин в самолетна злополука не е изненада, като се има поради, че той е в спор с съветския президент Владимир Путин.


" Видяхме известията " за злополуката, сподели говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън.


" Ако това се удостовери, никой не би трябвало да бъде сюрпризиран ", добави тя. " Катастрофалната война в Украйна докара до поход на частна войска към Москва, а в този момент - наподобява - и до това ".

По-късно американският президент Джо Байдън разяснява случая.

Той съобщи, че " няма доста неща, които се случват в Русия, зад които да не стои Путин ", с което добави спекулациите, че Кремъл може да има пръст в свалянето на частния аероплан.

Лидерът на опозицията в заточение в Беларус, където се реалокираха част от бойците на " Вагнер " след краткотрайния им протест в Русия, съобщи, че никой беларуски жител няма да тъгува за ръководителя на " Вагнер " Евгений Пригожин, който почина в самолетна злополука.

" Престъпникът Пригожин няма да липсва на Беларус. Той беше палач и би трябвало да бъде запомнен като подобен. Смъртта му може да ликвидира наличието на " Вагнер " в Беларус, намалявайки опасността за нашата нация и съседи ", съобщи водачът на беларуската съпротива Светлана Тихановска в обществените мрежи.

Руският президент Владимир Путин участва на тържествата по случай 80-годишнината от успеха на Червената войска в борбата при Курск. Той не направи никакъв коментар по случая.

Африка и " готвачът на Путин "

Разследващият публицист Христо Грозев съобщи в коментар за гибелта на Пригожин, че Африка е родила спора сред него и Министерството на защитата на Русия.

Журналистът напомни собствен разбор, в който се споделя, че след окончателното раздробяване на връзките с Вагнер през юни тази година, Министерството на защитата и Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Русия се пробват да вербуват колкото се може повече от най-хубавите командири и наемници на Вагнер в частните военни компании като " Редут " и " Звезда ", само че доста от бойците не са се отзовали.

" Съобщава се обаче, че вместо да вербува наемници за сражения в Украйна, следеният от ГРУ " Редут " в този момент наема чиновници най-вече за задгранични/африкански задачи. Свързаните с Вагнер канали упрекват МО, че се пробва да отклони запаси, с цел да размени Пригожин на доходоносните пазари ", разяснява Грозев.

" Така че главният спор сред Пригожин и МО наподобява е обвързван най-много с бъдещето на " кураторството " на африканските/близкоизточните държави-клиенти (и пазарите на ресурси), а не с това по какъв начин да се завоюва войната в Украйна ", добави той, отбелязвайки, че водачът на " Вагнер " не е бил удовлетворен от стечението на събитията.

Само ден по рано ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин се появи в първото си видеообръщение след несполучливия опит за протест в Русия, в което подсказа, че се намира в Африка, напомня БГНЕС.

Видеото, оповестено в каналите на Telegram, свързани с наемническата формация " Вагнер ", демонстрира Пригожин в бойно снаряжение, който декларира, че групировката прави Африка " по-свободна ".

Смята се, че " Вагнер " разполага с хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес ползи.

Войниците на Пригожин са внедрени в страни, в това число Мали и Централноафриканската република (ЦАР), където правозащитни организации и Организация на обединените нации ги упрекват в осъществяване на военни закононарушения.

Във видеото Пригожин уточни, че „ Вагнер “ изследва потребни изкопаеми, както и че се бори с ислямистки бойци и други нарушители.

" Ние работим. Температурата е +50°С - всичко е както би трябвало. ЧВК " Вагнер " организира разследващи и издирвателни акции, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна ", споделя Пригожин в записа на изказването.

Откакто оглави краткотрайния протест през юни, който продължи единствено 24 часа, Пригожин не се е появявал в общественото пространство.

В края на юни към 5000 бойци на " Вагнер " завзеха контрола над южния съветски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с оповестената цел да отстранят военното управление.

Пригожин обаче спря настъплението след договаряния с Кремъл, в които посредничи беларуският водач Александър Лукашенко.

В рамките на съглашението за преустановяване на протеста обвиняванията против Пригожин бяха свалени и му беше препоръчано да се реалокира в Беларус.

Между " Вагнер " и съветското министерство на защитата имаше доста обществени пререкания по отношение на воденето на войната. Пригожин неколкократно упрекна министерството, че не е снабдило групировката му с муниции.

Пригожин твърди, че е основал групата " Вагнер " през 2014 година Богат предприемач с престъпно досие, той е прочут като " готвача на Путин ", защото е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 година „ Вагнер “ стартира да поддържа проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се счита, че е оказал помощ на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна „ Вагнер “ е разполагал с към 5000 бойци - най-вече ветерани от елитните полкове и специфичните сили на Русия.

През юни предходната година обаче Пригожин съобщи, че от началото на войната в Украйна броят на групировката е повишен до 25 000 бойци.

В края на юли се появи информация, че Пригожин е записал в Беларус компания под името Concord Management and Consulting.

Според Единния държавен указател на юридическите лица и самостоятелните бизнесмени на Министерството на правораздаването на Беларус, на 19 юли в село Цел, Могильовска област, Беларус, е записана компания с капитал от 200 беларуски рубли (около 72 евро).

Според беларуския вестник Reform.by това е мястото на военния лагер, където са изпратени наемниците на „ Вагнер “ след протеста на Пригожин в края на юни. Работата е ориентирана най-вече към ръководство на недвижими парцели. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР