Личността Михаил Горбачов, изиграла историческа роля за хода на световната

...
Личността Михаил Горбачов, изиграла историческа роля за хода на световната
Коментари Харесай

Виталий Мански: Русия не се възползва от шанса за свобода, активно се занимава с изграждане на диктатура

Личността Михаил Горбачов, изиграла историческа роля за хода на международната история, е във фокуса на новия филм на международния режисьор Виталий Мански, който посети София, с цел да показа документалната си лента „ Горбачов. Рай “, отдадена на някогашния водач на Съветския съюз.

Виталий Мански е режисьор на над 30 кино лентата, представяни на фестивали в целия свят и награждавани неведнъж, измежду които Куба: Отечество или гибел, Под слънцето и Свидетелите на Путин. Той е роден през 1963 година в Лвов, Украйна, тогавашен СССР; дипломира се в института по кинематография в Москва през 1989 година и се утвърждава като един от най-успешните документалисти.

През 1996 година започва план, чиято цел е да се архивират аматьорски видео-файлове на частни лица, снимани в годините на някогашния Съюз на съветските социалистически републики (от 30-те до 90-те години на ХХ век). Виталий Мански е основател на националната премия „ Лавров венец “ за най-хубав съветски документален филм. Той е създател и президент на „ Artdocfest “ - интернационален фестивал на документалното кино.

След анексирането на Крим, емигрира в Рига и избира да го дефинират като латвийски режисьор.

Режисьорът Виталий Мански има шанса да бъде признат от 89-годишния тогава Горбачов в къщата му край Москва. Пред камерата му Горбачов прави равносметка на живота си, а в центъра на диалога са промените, които той организира като партиен водач през 80-те години, рухването на Берлинската стена и последвалото раздробяване на руската империя.

Носителят на доста интернационалните оценки, в това число на Нобелова премия за мир, след напускането на поста отпред на страната подлага на критика политиката, която водят Борис Елцин и Владимир Путин. Във кино лентата Михаил Сергеевич и Виталий Мански разискват недоволството на съветския народ, когато с новите свободи идват безработицата и гладът.

Надеждите на едно цяло потомство - излъгани ли бяха хората, или очакванията от промени бяха оправдани?

" Да бъдем почтени - падна Берлинската стена, няма я Желязната завеса сред Изтока и Запада. Приключи Студената война и нуклеарните установки не са ориентирани една против друга от два континента, от които единствено с първия изстрел щеше да загине цялата планета Земя. Прекрати съществуването си Варшавският контракт и бяха основани самостоятелни демократични държавни на територията на някогашния Съветски съюз - да вземем за пример Латвия, където аз емигрирах. Е, доста от очакванията не се реализираха. Процесите на преход в новия живот не протекоха по най-хубавия метод. Русия не се възползва от шанса за независимост и все по-активно се занимава с построяването на тирания ".

Как се запознахте с Михаил Сергеевич Горбачов?

" Като началник по това време на департамента за писмено кино на съветската държавна телевизия, обадих се в неговия секретариат, с цел да предложа да направя филм за него. Трябва за се знае, че когато Елцин беше президент, Горбачов беше включен безусловно в забранителен лист, той нямаше опция за обществено наличие в обществото. Горбачов беше сюрпризиран, предложения ме на среща и по време на фотосите сред нас се появи благосклонност и продължихме контактите.

Не съм и вярвал, че в миналото още веднъж ще фотографирам филм за него. Животът по този начин се завъртя, че отхвърли на Русия от независимост и декокрация, и живеещият при тези условия Горбачов, който тъкмо това се опитваше да даде на Русия, станаха мощен драматургичен сюжет, който в този момент представям на София филм фест ".

Къде е на кръстопътя Михаил Сергеевич - към парадайса или към пъкъла? Каква се крие зад личността на Горбачов?

" Това е извънредно. След огромната политик Горбачов съумя да се завърне към живота на един елементарен човек, това е извънредна обстановка. И освен това, той е и свободен човек. Това е примамливо прелестно удоволствие: да видиш доста възрастен човек, който схваща, а и ние го знаем, че е човек, влезнал в историята, в учебника. И този човек може да си разреши да бъде себе си. При това обществено, а освен в затворения си кабинет, където никой няма да го види, а в наличието на снимачния екип, знаейки, че това ще бъде притежание на обществеността, на милиони фенове по света. Той не се опасява да бъде свободен и в нещо уязвим, спорен, слаб, и даже сантиментален ".

Как ще опишете място от, където в този момент живее Горбачов, атмосферата, кои са хората, които го заобикалят?

" Това даже не е вила, а единствения дом, постройка, която е държавна благосъстоятелност, предоставена пожизнено на Горбачов и нищо там не му принадлежи. Разбира се, в това има доза казионност. Имайте поради, че той живее там самичък, щерка му и внучките са отвън границите на Русия, той е заобиколен от малобройна защита, която не знам от кого го охранява, и безусловно няколко души обслужват този жилищен комплекс. Има нещо тъжно в тази самотност. Зад оградата живеят хора, на които им е казано, че той е зложелател, че това е индивидът, отговорен за несгодите им, че е разрушил прелестната страна Съветски съюз, че той е предал ползите на Съветския съюз на Западна Европа. В Русия мнозина желаят да сложат до името на Горбачов думата " пъкъл ". Затова аз поставям до семейството Горбачов думата " парадайс " и по този начин нарекох кино лентата си. Човек, трансферирал 90-годишна възраст, рано или късно ще застане на портите, където дефинират накъде да отиде душата - в парадайса или в пъкъла. Аз бих желал той да отиде в парадайса ".

Защо се стигна до тази колизията с новата власт в Русия?

" Смятам, че Русия не съумя да построи демократични институции и доста бързо стана подвластна от новата партийна номенклатура, която в неявяване на тези демократични институции не се реши на почтени избори и открита партийна конкуренция.  Помним го още през 1996 година, когато болният Елцин в безсъзнание на операционната маса управляваше и завоюва изборите, само че не като действителен претендент, а като детайл на тотална ПР-кампания, която проведоха авторитетни хора. Всички схванаха, че избори могат да се печелят не на избори, а посредством манипулиране на гласоподавателите. След всичко това за какво не бъде основан Путин?! Путин към този момент ръководи 21 години, промени Конституцията и към този момент може да е на власт 36 години. Знаем кой управляваше 36 години и какво се случи с тези хора и с тези страни ".

Каква ще бъде един ден оценката в Русия за свършеното от Михаил Горбачов? Ще му бъде ли повдигнат монумент?

" Паметниците са на първо място знаци на едно общество и отразяват положението му. Ако в днешна Русия се издигат монументи на тирани, то това е директно отражение на сегашната обстановка, на политиката на Владимир Путин. Ако през днешния ден най-популярните политически персони са Сталин или Иван Грозни, който убивал хиляди, милиони хора, това приказва за положението на обществото и за наследството на провежданата сега политика. Това не значи, че един ден няма да бъдат издигани монументи на почтени хора. Това може да е и след стотици години, в случай че си дадем сметка, Сталин умря преди 60 години, Иван Грозни - преди няколко века. За историята не е проблем, да изчака момента, когато достойните хора ще издигат монументи на своите почтени прародители.  Убеден съм, че един ден в Русия ще има монументи на Горбачов, както и че в Русия ще има едно свободно демократично общество ".

Документалното кино има силата да води до смяна. Какви са вашите упования за промени?

" Първо бих желал да смекчим невероятните си упования към документалното кино. То не е последната инстанция във връзка с истината и обективната истина, тъй като в случай че то се пробва да извършва тази функционалност, към този момент не е кино, а агитация. Моят филм не е мотив за размисли, а не отговор на въпроси. това не тържествен портрет. Това е портрет с неговите качества и дефекти. Когато феновете, които се явяват част от гражданското общество, стартират да гледат, да се вслушват, да съпоставят, тогава ще имаме в действителност опция за излекуване от нуждата да има единствено един правилен отговор, налаган от пропагандата. Когато едно общество се състои от съзнателни рационални хора и те са болшинство, тогава то няма да разреши върху него да се правят опити и да бъдат превръщани в плебеи, по този начин да кажем ".

Ще бъде ли показван филмът " Горбачов. Рай ". в Русия?

" Лентата е купена за лъчение в съвсем в целия свят - от Ал Джазира, Ен Еч Кей-Япония, Съединени американски щати, Би Би Си, Европа. От Русия няма питане за излъчването му " .

Кое е посланието, което Горбачов оставя след себе си? Кой е урокът, който дава той на историята?

" Той е дал доста уроци и в разнообразни обстановки, друг урок може да бъде извеждан преди всичко. Например - това, че един човек може да направи доста. Перестойката я стартира един човек - Горбачов. Когато той става основен секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз, е назначен от група опитни сърди ти старчета в качеството си на 54-годишен юноша. Той няма с кого да води поверителни откровени диалози. Сам стартира да организира смяната, която счита за нужна и до момента в който съумее да се обкръжи със съдружници, и тя стане факт. Това е страховит урок за тези, които считат, че един човек не може да промени света към положително ".

Всеки ваш филм се трансформира в сензация. Към кой идващ филм гледате в този момент? Работите ли по ваш нов план?

" Да, завършвам нов план и когато стане факт, също ще се трансформира в сензация, само че на този стадий не мога да кажа повече ".

Вие сте роден на територията на днешна Украйна. Защо емигрирахте в Латвия?

" Роден съм в Лвов, в Съветския съюз, през 1981 година отидох в Москва, с цел да изучавам в Института по кинематография. Останах да пребивавам в Русия, която одобрявах за мой дом. През 2014 година, когато беше анексиран Крим, прочувствено, отворих на тези събития с решението, с жена ми да заминем за Латвия, която също е част от някогашния Съветския съюз, тъй че аз от него де факто не съм съумял да изляза ". 

Интервюто на Валерия Николова с Виталий Мански в предаването " Хоризонт до обед " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР