Личните лекари ще издават направление за PCR тест и на

...
Личните лекари ще издават направление за PCR тест и на
Коментари Харесай

Личните лекари ще предписват PCR изследване и след бърз тест

Личните лекари ще издават направление за PCR тест и на лица, които са с позитивен резултат от  бърз антигенен тест, само че единствено в случай че той е изработен от оторизиран реализатор на здравна помощ. Това е записано в подписан през днешния ден контракт за изменение и допълнение на Националния рамков контракт за медицинските действия сред Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 година, заяви министерството на опазването на здравето.

Анексът, с който бе дадена опция на персоналните лекари да дават посоки за PCR тест излезе в Държавен вестник предишния петък. До този миг нововъдението прохожда извънредно мъчно, тук-там изобщо го няма, а персоналните лекари се оплакват от всевъзможни механически проблеми. Наред с това в анекса бяха планувани и ограничавания, едно от които бе точно, че общопрактикуващите лекари нямат право да дават направление за PCR тест при позитивен антигенен. Антигенните проби обаче не се признават за болничен, заради което болният би трябвало да се разкарва и да чака за направление пред РЗИ вместо да се лекува вкъщи и да е в другояче наложителната изолираност.

С направената през днешния ден смяна човек ще може да получи направление от персоналния си доктор, без да се разкарва до РЗИ. Това обаче няма да е допустимо, в случай че самичък е направил антигенния си тест вкъщи, защото персоналният доктор ще желае да види, че той е изработен от оторизиран реализатор. Това на процедура значи, че човек може да бъде тестван в някой от мобилните пунктове или от самия персонален доктор, след което да получи направление за PCR тест.

Припомняме, че персоналните лекари имат право да издават електронно направление при съществуване на най-малко два от следните признаци: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, най-вече суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на усет и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или дефицит на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно засищане, по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при извършена пулсоксиметрия, в случай че има такава опция.

Ако лекарят към момента няма техническа опция да дава електронно направление, той може да издаде и нормално. Освен това с анекса беше обещано право на общопрактикуващите лекари да издават електронни посоки и за проучванията за кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите, CRP, диференциално преброяване на левкоцити, рентгенография на гръден панер и бял дроб.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР