Лични асистенти с изкуствен интелект, които познават добре здравния и

...
Лични асистенти с изкуствен интелект, които познават добре здравния и
Коментари Харесай

AI агенти и разпад на гиганти: 3 прогнози за бъдещето на интернет от неговия създател

Лични асистенти с изкуствен интелект, които познават добре здравния и правния ни статус. Промяна при собствеността върху персоналните данни и техния продан. И огромна възможност някой от познатите ни софтуерни колоси да бъде наложително накълцан на по-малки компании. Това са единствено някои от прогнозите за бъдещето на световната мрежа, направени от основателя на WWW сър Тим Бърнърс-Лий във връзка 35-годишнината от нейното изобретяване.

Бърнърс-Лий има заслуга за изобретяването на технологията, която трансформира света. Това се случва през 1989 година – до момента в който работи в ЦЕРН, швейцарския проучвателен център по физика на обикновените частици. Роденият в Лондон компютърен академик прави предложение за система за ръководство на данни, която да помогне на сътрудниците му да обменят информация между тях.

Бърнърс-Лий продължава да работи по концепцията си за тази система за шерване на информация и през 1991 година Световната мрежа към този момент е подготвена.

През 1993 година Бърнърс-Лий убеждава ЦЕРН да пусне протокола и изходния код на Web в общественото пространство без никакви патенти или такси. Именно на това решение той приписва стремглавия триумф на интернет.

Бърнърс-Лий си спомня по какъв начин са изглеждали нещата, когато световната мрежа започва преди 35 години.

В началото не можех да предвидя, че ще бъде такава, такава смяна “, разяснява Бърнърс-Лий пред CNBC.

Още първоначално обаче вижда някои признаци, че уеб ще се разрасне в огромна степен. Трафикът към първия уеб страница, info.cern.ch, „ се усилваше 10 пъти всяка година, т.е. удвояваше се на всеки четири месеца “.

През десетилетията, минали от основаването на уеб, Бърнърс-Лий вижда някои от появилите се дефекти. Например, фийдът в обществените медии, приспособен от логаритми с изкуствен интелект, значат, че хората „ се усещат гневни и смутени или изпитват ненавист “, отбелязва той един от недъзите. Същевременно се стигна до загуба на благосъстоятелност върху нашите данни, прибавя той.

Но Бърнърс-Лий въпреки всичко има прочут оптимизъм за бъдещето. Ето някои от главните му прогнози за това по какъв начин ще наподобява мрежата през идващите 35 години.
Прогноза №1: Всеки ще има персонален помощник с изкуствен интелект
Една от огромните прогнози на Бърнърс-Лий е, че АИ ще промени метода, по който взаимодействаме с уеб.

С появяването на генеративни принадлежности за изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI софтуерните компании залагат, че потребителите ще се ангажират доста повече с потреблението на цифрови чатботове, с цел да получават нужната им информация и да им оказват помощ да основават писмени материали и даже код.

Вече има компании, които се пробват да премислят по какъв начин ще наподобява взаимоотношението ни с мрежата благодарение на устройства, задвижвани от AI, в това число Samsung със своя смарт телефон Galaxy S24 и американският стартъп Humane AI със своето носимо устройство Pin.

Бърнърс-Лий счита, че един ден ще имаме асистенти с изкуствен интелект, които ще работят за нас – сходно на нашите лекари, юристи и банкери. „ Някои хора се тормозят дали след 35 години AI няма да бъде по-мощен от нас “, сподели той.

Робърт Блумоф, световен основен софтуерен шеф на Akamai, съобщи, че съгласно него мрежата ще престане да бъде нещо, което хората употребяват – и че сътрудниците на AI ще поемат ръководството от наше име.

Всичко ще се прави посредством AI агенти; в никакъв случай няма да влизате непосредствено в банковата си сметка онлайн или в уеб страницата на здравния си снабдител онлайн, или в уеб страниците за електронна търговия. “

Akamai е учредена в отговор на предизвикването, което Бърнърс-Лий слага в Масачузетския софтуерен институт при започване на 1995 година, да сътвори нов метод за по-бързо даване на уеб наличие на крайните консуматори.

Като цяло Блумоф счита, че интернет ще остане за развлекателни телевизионни излъчвания, филми и видеоигри, до момента в който ежедневните функционалности на нашия онлайн живот в бъдеще ще се ръководят от неестествен инетелект.

Човешките същества могат да се върнат към живота си във физическия свят. “
Прогноза №2: Ще станем същински притежатели на данните
Друго нещо, което Бърнърс-Лий предвижда, е мрежа, в която всички консуматори ще имат цялостен надзор върху своите данни. Така че, вместо да предават собствеността на Гугъл, Meta, Amazon, Apple, Microsoft и други софтуерни колоси, ще могат да ги имат посредством вместилище за данни или „ капсула “.

Ще мислите за вашата „ капсула “ за данни като за вашето цифрово пространство, ще мислите за него като за едно нещо, с което се чувствате доста добре “, изяснява Бърнърс-Лий.

Още по тематиката за предстоящата гражданска война при данните – четете тук.

Като цяло визията на Бърнърс-Лий за бъдещата мрежа се основава върху концепцията човек да може да употребява своята цифрова „ капсула “ за достъп до всички съществени приложения, да вземем за пример е-поща през телефона. Идеята му е да разполагаме с набор от „ доверени приложения “, на които да позволим да поддържат връзка между тях, с цел да споделят информация и да извършват значими задания доста по-бързо.

Да вземем да вземем за пример пазаруването на полети. Бърнърс-Лий предвижда, че бъдещото преживяване в мрежата ще бъде такова, при което ще можете да употребявате портфейла си, с цел да закупите полети от агрегатор на полети, а по-късно да му предоставите достъп до данните, които сте му поверили, с цел да изготви проекти какво да вършиме на мястото, където сте пристигнали.

Чинтан Пател, основен софтуерен шеф на софтуерната компания Cisco във Англия, съобщи, че съгласно него мрежата в последна сметка се реалокира на място, което е отворено и където информацията може да се споделя по-лесно.

Въпреки че все по-често ставаме очевидци на това, че мрежата става малко по-фрагментирана, с повече изолирани платформи – от ден на ден информация се събира, продава, даже в доста случаи се злоупотребява с нея “, сподели Пател.

Въпреки това той означи, че ChatGPT на OpenAI – дружно с други известни генеративни AI принадлежности – се зареждат от данни, получени от отворената мрежа. „ При всичките си дефекти мрежата е донесла доста повече изгоди за обществото и е направила доста повече неща вероятни “, сподели Пател.

Бърнърс-Лий предвижда, че неговата визия за уеб ще отиде още по-далеч с виртуалната и смесената действителност, където физическият и цифровият свят си взаимодействат посредством мощни хедсети.

Можете да отидете да вършиме неща с VR очила, а по-късно, когато ги свалите, можете да ги вършиме на голям екран “, сподели той. „ А когато да се движите, можете да вземете телефона си и прекарването ще бъде като едно и доста гладко да минава сред разнообразни устройства. “

Смесената действителност е ново измерение за достъп до интернет, с което специалистите чакат, че с времето ще свикнем от ден на ден.
Прогноза №3: Възможно огромна софтуерна компания да се разпадне
Друго нещо, което съгласно Бърнърс-Лий може да се случи в бъдеще, е огромна софтуерна компания да бъде наложително раздробена.

Миналата седмица публично влезе в действие основния Закон за цифровите пазари (DMA) на Европейски Съюз, който принуждава софтуерните колоси да трансформират платформите си, с цел да разрешат развиването на конкурентни артикули. Стъпката се смята за изключително значима за построяването на по-здравословен бизнес климат в региона на технологиите.

Ако софтуерна компания наруши отговорностите си по DMA, Европейската комисия може да приложи някои съществени правни ограничения. Това включва санкции в размер до 10% от световните годишни доходи на компанията или 20% при наново нарушаване.

В някои крайни случаи Европейска комисия може да изиска делене на фирмите – макар че множеството антитръстови юристи считат, че подобен резултат е малко евентуален, като се имат поради правните спънки, с които Брюксел може да се сблъска.

Бърнърс-Лий съобщи, че постоянно избира софтуерните компании „ сами да постъпват вярно “, преди да се намесят регулаторите. „ Това постоянно е бил духът на интернет. “

Той употребява образеца на Инициативата за трансфер на данни - частна самодейност, която започва през 2018 година и към този момент е подкрепена от компании като Гугъл, Apple и Meta, с цел да насърчи преносимостта на фотоси, видеоклипове и други данни сред техните платформи.

Може би фирмите са били подтикнати ненапълно от опцията за контролиране “, споделя Бърнърс-Лий.

Според него нещата се трансформират доста бързо, в региона на AI също, като и там към този момент се следят монополни структури.

Може би в някакъв миг в бъдещето организациите ще би трябвало да работят за разбиването на огромните компании, само че не знаем коя ще е тази компания “, сподели Бърнърс-Лий.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР