Използването на компютърно зрение в ритейла в България вече е

...
Използването на компютърно зрение в ритейла в България вече е
Коментари Харесай

Компютърното зрение вече е достъпно за ритейлърите в България

Използването на компютърно зрение в ритейла в България към този момент е нужда, която би трябвало да се има поради при стратегическо обмисляне на бизнес. Националната тактика за развиване на изкуствения разсъдък в България пък съдържа разпореждания, които обрисуват по какъв начин бизнесът може да вкарва нововъведения и да употребява AI и други технологии за обработка на изображения. 

Европейският пазар за решения с изкуствен интелект ще нараства с към 40% до 2028 година. Това се дължи на обстоятелството, че без изкуствен интелект и компютърно зрение към този момент е мъчно за фирмите в областта на бързооборотните артикули (FMCG) да водят сполучлив бизнес. Тези технологии оказват помощ на магазините в цяла Европа да подобрят своите процеси: ръководство на запасите, мърчандайзинг, потребителски опит. Това прави магазините по-ефективни и им оказва помощ да привлекат нови клиенти. 

Заедно с Мая Димитрова, управител бизнес развиване в IT компанията IBA България, ще разберем по какъв начин компютърното зрение може да усъвършенства стопанската система на ритейлърите и кои компании ще имат изгода.
Ползите за българските FMCG компании от компютърното зрение и AI 
Инвестициите в изкуствен интелект и компютърно зрение към този момент са значими за ритейлърите и други компании в бранша на FMCG, като да вземем за пример производители и дистрибутори. Иновативните технологии оказват помощ на фирмите да схващат по-добре потребностите и желанията на клиентите, да основават подобаващи и персонализирани предложения, като вследствие на това усилват междинната сметка при извършване на покупки. 

Освен това AI автоматизацията оказва помощ за усъвършенстването на бизнес процесите на FMCG фирмите, понижава оперативните разноски и усъвършенства точността и качеството на интервенциите. Нека разгледаме няколко образеца от прилежащи страни. 

 

Агенция за мърчандайзинг в Източна Европа внедри IT решение, основано на компютърно зрение Goods Checker, за автоматизиране на инспекцията на изложените артикули в магазините. Пилотният план обхвана 6 града, 45 търговски вериги и 694 търговски обекта. Участие в него взеха също 4 супервайзори и 8 мърчандайзери. В рамките на две седмици бе реализирана 95% акуратност на различаване на продуктите и в този момент решението сполучливо работи в 4500 магазина в цялата страна. 

Използването на Goods Checker редуцира със 70% времето, което мърчандайзърите отделят за отчитане на продажбите, което им разрешава да посещават повече магазини. Също по този начин одитите могат да се правят с 60% по-бързо, а фирмите – да получават надеждна информация за наличностите по рафтовете с помощта на разбора на 100% от фотосите, който се прави посредством компютърно зрение.
 new inner pic   
Използването на IT решения с компютърно зрение от мърчандайзерите оказва помощ да се усили процентът на сходство с планограмните оформления, както и да се разбере действителната обстановка на рафтовете на магазините “, разяснява Мая Димитрова, мениджър бизнес развиване в IT компанията IBA България.

Тя дава образец с огромен дистрибутор на хранителни и сладкарски артикули от Източна Европа, който е бил изправен пред казуса с неспазването на планограмите в комерсиалните обекти. „ Информацията за неспазване на търговски и маркетингови съглашения трябваше незабавно да бъде предоставена на комерсиалните обекти. За да проучваме работата на мърчандайзерите, взехме решение да използваме IT решение, основано на компютърно зрение, Goods Checker. “

В резултат на това компютърното зрение оказа помощ да се открият обстоятелствата за действително нарушаване на излагането на артикули в комерсиалната мрежа. Мениджърите на компанията получиха транспарантна система за надзор на излагането на артикули, съумяха да подобрят работата си с мрежата по представянето на продуктите, а процентът на сходство с планограмите се усили от 60 на 90% “, показва Мая Димитрова. 



Изкуственият разсъдък също играе значима роля при потреблението на огромни данни. Анализите, основани на AI, оказват помощ на FMCG фирмите да предвиждат тъкмо търсенето, да приспособяват продуктовата гама и ценообразуването към условията на пазара. В резултат на това продажбите и облагите се усилват, а бизнесът става по-конкурентоспособен на пазара. 
Как въвеждането на компютърното зрение в ритейла ще се отрази на българската икономика 
Проучване на Goldman Sachs допуска, че въвеждането на изкуствен интелект може да автоматизира 25% от бизнес процесите в Европа, което ще помогне за понижаване на транзакционните разноски и възстановяване на успеваемостта на компанията. Анализаторите считат, че това може да усили международния Брутният вътрешен продукт със 7% за 10 години. 

Ако използван това към България, въвеждането на изкуствения разсъдък в бизнес процесите на фирмите, в това число в бранша на FMCG, е планувано в Националната тактика за развиване на изкуствения разсъдък. Иновациите подтикват конкуренцията, усъвършенстват качеството на процесите, стоките и услугите, което води до развиване на бранша и общото равнище на стопанската система. 

Трябва да се означи също, че въвеждането на нови технологии спомага за основаването на нови работни места в страната. За да се поддържат и развиват решения с изкуствен интелект, са нужни да вземем за пример разработчици, анализатори на данни и инженери за машинно образование. Като предписание новите благоприятни условия за работа покачват равнището на приходите в стопанската система, което има удобен резултат върху общия стандарт на живот на българското население.

 

Освен това въвеждането на нови технологии в ритейла притегля млади експерти в промишлеността, защото автоматизацията на процесите и потреблението на цифрови принадлежности усъвършенстват изискванията на труд и дават благоприятни условия за професионално израстване и образование. 
Компютърното зрение е нужда, която през днешния ден е лесна за изпълнение 
Компютърното зрение не е нова технология в ритейла, която се преглежда и тества. Компании в цяла Европа към този момент интензивно го употребяват и България би трябвало да улови тази наклонност. Компютърното зрение носи изгоди под формата на усъвършенствано качество на излагането на артикули, маркетингови акции, разбори и най-важното – облаги. 

Има мнение, че внедряването на компютърно зрение или всякаква технология, обвързвана с изкуствения разсъдък, е скъпа. Но това не е правилно. Днес IT решенията са налични посредством абонамент, тъкмо както музиката или филмите в стрийминг услугите. Това дава опция да се заплаща единствено за действителното потребление на приложението и да се избегне скъпата разработка по поръчка, чийто резултат може да се чака едвам след няколко години.

*Съдържание от IBA Group
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР