Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5

...
Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5
Коментари Харесай

Личен лекар сам си увеличи потребителската такса

Личен доктор в София е въвел потребителска такса от 5 лв. за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лв. на посещаване. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше издигнат въпросът за нуждата от покачване на размера на сегашната такса от 2 лв. и 90 стотинки.

Сигналът стигна до редакцията на „ Хоризонт “, а след препращането му към Здравната каса се оказа, че с цел да се направи инспекция,

е нужно показване на касова записка за платена такса – каквато съответният доктор не издава на пациентите си.

От фонда припомниха, че потребителската такса се дефинира с решение на държавното управление и че за пенсионерите тя е закрепена на 1 лев.

Потребителска такса – 5 лв., пенсионери – 2 лв., медицински бележки – 3 лв..

Това съдържа ценоразписът на персонален доктор, залепен отвътре на вратата на кабинета в столичен медицински център. Плащането става в кабинета, касов бон не се издава, сподели репортерската ни инспекция. Пациентите влизат по реда на идване, само че изчакват в допълнение, в случай че пристигна родител с бебе за наложителна имунизация, защото в два от дните има зелен кулоар за бебета.

От Здравната каса показаха, че настоящият размер на потребителската такса е от 2 лв. и 90 стотинки, като от такса са освободени някои групи пациенти, измежду които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните.

Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се заплаща от държавния бюджет на персоналния доктор. А за медицинските бележки лекарите могат да дефинират такса по своя преценка, в случай че са извинителни за неявяване от учебно заведение. В други случаи, като издаване на записка за липса на контакт със заразно болен, нужна за детско заведение или учебно заведение, родителите не дължат такса.

Според доктор Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари към Здравната каса някои лекарски практики са въвели различен тип организация на работата си, за която изискват в допълнение възнаграждение.

„ Която е със записване на часове, която е свъзана с по-малко очакване, по-добро отношение, повече време за обзор и което действително пациентите в някои практики заплащат. Това към този момент е напълно друга услуга, която касае организацията на активността “.

При всички случаи пациентите би трябвало да знаят какво заплащат, уточни тя.

Идеята за нарастване на потребителската такса за обзор при доктор беше дадена през януари по време на полемика в предходния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава доктор Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012-та година.

След това се завъртяха оферти за обвързване на таксата с минималната работна заплата – да вземем за пример 1 % от нея, което при настоящия размер на това заплащане ще значи 7 лв. и 80 стотинки. И защото таксата се дефинира от изпълнителната власт, потърсихме мнението на служебния здравен министър Асен Меджидиев – би ли предложил нарастването й през тази година. Той не уточни дали ще инициира подобен растеж. За таксата би трябвало да се изчака гласуването на новия бюджет, изясни Меджидиев преди няколко седмици, по време на посещаване в Монтана.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР