Летният туристически сезон в Италия върви успешно, независимо от отлива

...
Летният туристически сезон в Италия върви успешно, независимо от отлива
Коментари Харесай

Как едно експертно правителство преобрази Италия само за шест месеца

Летният туристически сезон в Италия върви сполучливо, без значение от отлива на задгранични туристи поради пандемията. Вътрешният туризъм обаче е в напредък – и това изяснява положителните резултати.

Италианците преоткриват страната си

Този вътрешен туризъм, който се насочва освен към плажовете, само че същото по този начин към планините, езерата и културно-историческите забележителности, илюстрира коренния поврат в настроението в Италия. Гражданите на страната, която неотдавна завоюва Европейското състезание по Футбол и се пребори за рекордните в своята история 40 олимпийски медала, в този момент още веднъж наподобяват уверени в себе си и преизпълнени с оптимизъм. След като първоначално пандемията удари Италия изключително грубо, в този момент италианците старателно се имунизират: 68% са си създали първа имунизация, а 58% и втора. Хората в страната на драго сърце се завръщат към нормалния си метод на живот и още веднъж харчат парите си, откакто по време на пандемията всеобщо отлагаха потреблението. Най-голяма заслуга за настоящия напредък има обичайно мощният дребен и междинен бизнес в страната.

Икономиката още веднъж пораства бързо

Съвсем до неотдавна третата по значителност стопанска система в Европейски Съюз (след Германия и Франция) минаваше за „ болния човек на Европа “: поради гигантския си държавен дълг, поради хронично слабия напредък на Брутният вътрешен продукт, поради привидно безкрайните и буксуващи промени и поради политическото въздействие на разнообразни популисти. Сега обаче освен цялостните плажове и магазини, само че и макроикономическата статистика демонстрират: Италия върви нагоре. В момента италианската стопанска система пораства много по-бързо от немската и от френската, сочат данните на Евростат. Всичко това въобще не е инцидентно.

За Италия нормално се мисли като за туристическа страна, която изнася и разнородни селскостопански артикули (от плодове до сирена и вино) и се слави като производител на качествени дрехи и обувки. Всъщност обаче тя има втората по мощ промишлена база в Европейски Съюз – след Германия. И сходно на Германия изключително разчита на машиностроенето, автомобилната и фармацевтичната промишленост. С други думи, удобните предпоставки за напредък бяха налице, липсваше единствено политическият подтик.

" Супер Марио "

Този подтик пристигна от индивида, който медиите нарекоха „ Супер Марио “ - по прилика с героя от известната компютърна игра. Става дума за Марио Драги, който има зад тила си кариера като професор по стопанска система, вицепрезидент на интернационалното поделение на капиталовата банка „ Голдмън Сакс “, началник на Италианската централна банка, а от 2011 до 2019 година – президент на Европейската централна банка.

Докато Драги беше отпред на ЕЦБ, еврото претърпя съществени разтърсвания и мнозина даже чакаха, че общата валута ще се срути. Но точно Драги беше един от хората, които предотвратиха такова развиване на събитията. Той пое ЕЦБ в миг на тежка рецесия и в последна сметка въпреки всичко съумя да стабилизира общата валута. Така при започване на годината, когато се разпадна следващото италианско държавно управление, президентът на страната реши да заложи на опитния герой против рецесиите – и разпореди на 73-годишния Драги да образува надпартийно държавно управление от технократи-експерти. Това държавно управление действително работи от половин година насам.

Забележителни триумфи за 6 месеца

За този къс, само че натоварен интервал Драги съумя да сложи изумително доста нови акценти. Той даде подтик на буксуващата до тогава имунизационна акция и прекара през държавното управление антикризисен пакет за 32 милиарда евро, чиято цел беше да поддържа финансово хората и бизнеса. Освен това Драги обезпечи на страната си 191 милиарда евро европейски помощи в границите на пакета от 750 милиарда евро, предопределен за възобновяване на европейската стопанска система след пандемията. Приет беше капиталов проект доникъде на 2026 година, който предизвиква „ зелената стопанска система “ и дава поддръжка на структурно слабите райони в Южна Италия. Друго значимо достижение на Марио Драги беше провеждането на от дълго време назрялата правосъдна промяна, чиято цел е да форсира и опрости правораздаването. А наесен неговото държавно управление ще се захване с промените в данъчното законодателство и в разпоредбите за конкуренцията.

Укротяването на популистите

Наблюдатели са изумени от умеенето на Драги да притегли за прагматично съдействие и работа преобладаващите в Народното събрание десни и леви популисти и да откаже техните водачи от досегашните им деструктивни лозунги. Крайно дясната „ Лига “ на Матео Салвини към този момент не пропагандира за излизане от Европейски Съюз и за референдум за отвод от еврото като обща валута. Според „ Зюддойче Цатунг “, Салвини е престанал да повтаря на всеослушание и още нещо: че в Москва се усеща по-добре, в сравнение с в Брюксел. Германският вестник отбелязва, че и придвижването „ Пет звезди “ се е отказало от своя догматически дилетантизъм и е осъзнало изгодата от компетентността. Бившият водач на това придвижване и екс-външен министър Луиджи Ди Майо през 2019 година инициира присъединението на Италия към плана за китайска икономическа агресия, прочут още като „ Нов път на коприната “, само че в този момент Драги подлага този план на инспекция и даже неотдавна спря договорката за продажба на един италиански производител на мирочипове на китайски вложител. Новият министър председател възвърна и вярата, че Италия е в положение да води сериозна и поредна политика, написа „ Ханделсблат “ и отбелязва, че Драги още веднъж е трансформирал страната в благонадежден европейски сътрудник. Марио Драги ще остане на поста си още най-малко половин година, а за този интервал може да реализира още доста, както демонстрираха първите му шест месеца.

Автор: Андрей Гурков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР