Летният туристически сезон се оказва труден за хотелиерите. Той ще

...
Летният туристически сезон се оказва труден за хотелиерите. Той ще
Коментари Харесай

1,5 млн. туристи не дойдоха у нас

Летният туристически сезон се оказва сложен за хотелиерите. Той ще бъде къс и няма да доближи равнищата от предковидната 2019-та година. Това изясни пред БНР Георги Щерев, ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и ръководител на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. 
Според него при започване на септември някои хотели ще затворят.
" Тази седмица завършва така наречен дупка и хотелите всеобщо вървят към запълване. В началото добре се пълниха тези от висока категория, само че имаха и положителни понижения ", добави той.
Печалбата е свита и хотелиерите са на ръба на оцеляването. 
" Няма ги немците. Беше ясно, че сезонът ще е сложен. Не знам за какво се правеха мнения за  доста добър. Липсват към милион и половина туристи. Крайният резултат, съгласно моите упования и планове, няма да е добър. Инфлацията е сериозна. Ще бъде въпрос на оцеляване. Така не може да се поддържа личен състав и да се обновява базата, с цел да се печелят клиенти ", споделя той.
Георги Щерев счита, че българската страна би трябвало да потърси обезщетения от европейските институции. Намира нужда и от ограничения за привличане на туристи отвън дейния сезон. " Държавата би трябвало да се намеси в кредитирането и да даде гаранции ", прикани още той.
Държавата да поеме към 10% от ваканцията на всички българи. Това пък предложиха от Националния ръб по туризъм (НБТ) като вид, посредством който да се подкрепи трайно бранша. Идеята е всеки български жител да има достъп до ваучери, с които да отиде на отмора. Председателят на Борда Полина Карастоянова сподели, че сходна мярка е имало по време на пандемията. Тя е безапелационна, че в сегашната икономическа обстановка страната ни има още по-голяма потребност от този тласък, съобщи economic.bg. 
" Няма законен механизъм, посредством който страните да могат да подтикват личните си жители. Затова страните по света дефинират разнообразни механизми за поддръжка на бранша. Това наше предложение е точно в тази тенденция - цялостна поддръжка на туризма ", твърди Карастоянова.
Всъщност ваучери за туризъм имаше през лятото на 2022 година, само че от сектора тогава се оплакаха, че са неефективни и изцяло непривлекателни. Според Карастоянова обаче България има потребност от въвеждането на ваучерите за отмора. Ако страната даде 500 млн. за тези ваучери, те ще се върнат двойно или тройно в бюджета.
Проверяват заведението със скъпите пържоли
Във връзка с изявления в обществените мрежи и в някои медии за нелоялна процедура в заведения за хранене Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира инспекция на изнесените обстоятелства, оповестиха от там. Става въпрос за пост в обществените мрежи, че семейство е платило 650 лева за три пържоли в ресторант във Варна. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР