Летният сезон едва започна, но вместо да ухажват клиентите като

...
Летният сезон едва започна, но вместо да ухажват клиентите като
Коментари Харесай

Натрапени скъпи екстри на плажа обезсмислят акцията безплатен чадър

Летният сезон едвам стартира, само че вместо да ухажват клиентите като писани яйца, концесионери на плажове към този момент " дерат кожи ". 

Множат се сигналите, че обещаните безвъзмездни (или на алегорични цени) чадъри и шезлонги в действителност излизат скъпо на курортистите. Последното недоволство е от летовник на плажа " Бургас Север ", където му споделили, че сянката върви наложително с консумация от прилежащия бар, а едно кафе от въпросния бар коства... 8 лв..

Друг свеж случай е от Златни пясъци. Там обяснили на летовниците, че плажът разполага с безжичен интернет и по тази причина  - щат-не щат, ползват или не, дължат  5 лева такса за Wi-Fi екстрата.

Преди дни нашумя и историята от Слънчев бряг - Юг , където за 4 шезлонга и два чадъра " инкасаторът " показал сметка за общо 64 лева - т.е.  по 12 лева на чадър и по 10 за шезлонг.  След като медиите гръмнаха, Министерството на туризма осведоми, че стартира инспекция, а личният състав на плажния сектор даде смехотворни оправдания - чиновник новобранец объркал досиетата с ценоразписите и хванал миналогодишната с високите цени. Издаденият платежен документ самичък по себе си е чудноват - той е за " плажна у-га ", без разбивка, която да указва за каква услуга или услуги се отнася сумата от 64 лв..

Министерството ревизира случая от Слънчев бряг към този момент повече от седмица и към момента няма нито резултати, нито санкции. Мудността на инспекторите на Ангелкова е необяснима, само че пък е позната и от предни години, когато също имаше епизоди на крещяща безочливост от страна на плажни концесионери.

Стопанинът на " Нестинарка " да вземем за пример се популяризира със наложителното шалте. Той завоюва 20-годишна концесия, предлагайки сензационно ниска цена - по 38 стотинки за чадър и още толкоз за шезлонг. Този контракт бе източник на непресъхваща горделивост за отрасловата министърка, която все се хвалеше по какъв начин е намалила драматично цените на плажните такъми. Но заваляха недоволства и се оказа, че има измама - към чадъра наложително върви шалте, а неговото прилагане коства 5 лв..  

Ангелкова и тогава затъна в инспекции и по този начин и не се разбра какво е наказването за тариката концесионер и глобен ли е въобще. 

Дано не потънат в забвение и сегашните нарушавания. Докато инспекторите проверяват подадените сигнали от последните десетина дни, отрасловото министерство разпрати до медиите коментар, в който показва, че е " неприемливо е да се обвързва използването на чадъри и шезлонги с други услуги на морския плаж " и че ще следи зорко концесионерите. 

 

ТИХО ПРЕВЗЕМАНЕ 

Междувременно се разбра, че на бургаския северен плаж, където сервират кафе под чадъра с петзвездна цена, се ползва новаторска схема за заобикаляне на контракта с МТ. Концесионерът е преотдал част от чадърите на близки заведения и те надлежно оферират каквито си решат условия и тарифи на летовниците. Така до момента в който кафето вътре в барчето коства 2 лв., поднесено на пясъка към този момент става 8 лв..

Според бургаски медии концесионерът на северния плаж е " преотстъпил "  над половината си чадъри на околните капанчета и бистра. Това дава основание на сервитьорите да изискват консумация от летовниците, които си мислят, че са се настанили под чадър на плажа, а се оказва, че се намират в заведение, заели са " комерсиална повърхност ". 

Заради корона рецесията и за привличане на туристи бе направена специфична законова смяна, съгласно която през лято 2020 цените на плажните улеснения би трябвало да най-малко с 50% по-ниски от предния сезон, а министър Ангелкова безспирно се хвали с това. Но в този момент около свадите се разбра, че е била прокарана и друга корекция, която кой знае за какво не получи никаква публичност. С нея на концесионерите е било позволено това лято да понижат с до 4% площта за плажуване, с цел да отворят повече място за маси на прилежащите заведения - кафенета, бистра, барчета.  " Това е направено от законодателя, с цел да се обезпечи разполагане на пособията за консумация на по-голямо разстояние  и по този начин да се спазят противоепидемичните ограничения и да се обезпечи сигурност за живота и здравето на посетителите ", изясняват от МТ. 

Министерството акцентира, че Законът за устройството на Черноморското крайбрежие прави разграничаване сред " плажни такъми " (чадъри) и " спомагателна комерсиална повърхност към заведенията за бързо обслужване " (част от площта на морския плаж към обекти за бързо хранене, на която се позволява разполагане на преместваеми сцени с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация).

От министерството дават обещание да правят " замервания с геодезически мониторинг " по плажовете, с цел да ревизират дали някой не е усвои повече комерсиална повърхност от позволеното. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР