Летище София покри изискванията за първото от общо петте нива

...
Летище София покри изискванията за първото от общо петте нива
Коментари Харесай

Летище София покри световни изисквания за терминалите

Летище София покри условията за първото от общо петте равнища на Програмата за акредитация на пътническото прекарване (Airport Customer Experience Accreditation Program - ECEAP) на браншовата организация Международен съвет на летищата (ACI),  оповестиха от пресцентъра на Летище София.

За да покрие условията на първото ECEAP равнище наскоро летище София сътвори нова оперативна единица „ Терминали “, която има грижата да наблюдава настоящото положение на инфраструктурата и процесите и при нужда да реализира оперативна интервенция, показаха от аерогарата.

От летището оповестиха, че ECEAP е структурирана към набор от управнически практики, предопределени да трансформират летището в дълготраен проект. Аеропортът ще бъде оценен по разнообразни критерии, измежду които схващане на пътническите потребности, тактика, премерване на представянето, оперативни усъвършенствания, ръководство, съдействие с летищната общественост, дизайн и нововъведения, летищна просвета.

„ С разбирането на пътническите упования стартира всяка една летищна промяна, а задачата за петзвездно районно летище изисква целенасочена управническа тактика, учредена на диалогичност и опция за използване на най-хубави летищни практики. Така ще можем да отговорим на настройките и упованията на нашите пасажери “, сподели Хесус Кабайеро – изпълнителен шеф на Летище София, във връзка акредитирането на столичното летище към равнище 1 на ECEAP.

През март изпълнителният шеф на Летище София Хесус Кабайеро и основният изпълнителен шеф на френския консорциум Alstef Group Никола Бретон подписаха контракт за напълно нова система за обработка на багажа (BHS). Внедряването на системата е огромна стъпка в усъвършенстването на обслужването на пасажери и полети при обезпечено равнище на сигурност и надеждност на интервенциите, показаха от аерогарата. От Летище София прибавиха, че съществуващата BHS е подвластна от една остаряла машина, до момента в който новата разполага с четири с общо тегло седем тона и потенциал до 2400 багажа на час. Това ще разреши сигурната обработка на милиони чекирани багажи годишно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР