Високите градуси и горещото време отвориха темата за водата и

...
Високите градуси и горещото време отвориха темата за водата и
Коментари Харесай

Земеделци алармират: Няма вода за напояване

Високите градуси и горещото време отвориха тематиката за водата и напояването. За проблеми с водата за аграрни потребности сигнализираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. " Ежедневно получаваме сигнали с нарушени доставки на вода. Колеги от Стара Загора, Сливен, Пловдив, Шумен и Русе се оплакват, че няма задоволително запас, с цел да напояват. Разбираме, че от Министерството на околната среда и водите отхвърлят да дадат обещаните размери вода на клоновете на държавното сдружение „ Напоителни системи ” и от там вода до земеделските стопани не стига.
В момента в страната ни има оризища без капка вода ", е оповестил пред agri.bg ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Той посочи, че сега вода в язовир Копринка има, само че ресурсът не отива за напояване, а за зареждане на локален Водноелектрическа централа.
" Министерство на околната среда и водите позволява нарушаване. По закон преди всичко би трябвало да се обезпечи питейна вода за популацията, след товва би трябвало да се подсигурят земеделските производители с вода за напояване и по-късно да се зареждат ВЕЦ-ве. Тук приказваме за лобистки ползи, които пречат да се създаде българска храна ", акцентира Проданов.
Земеделските производители са обезпокоени, че неналичието на вода в тези горещи летни дни ще бъде пагубно за реколтата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР