Лесно ще направите ефектна пяна за капучино и кафе, ако

...
Лесно ще направите ефектна пяна за капучино и кафе, ако
Коментари Харесай

Да си направим пяна на капучино или кафе

Лесно ще извършите ефектна пяна за капучино и кафе, в случай че имате кафе машина с приставка за пара, с чиято помощ ще извършите млечна пяна.

Необходимо ви е прясно мляко, по опция пълномаслено, което се налива в каничка до половината на съда. След това се зарежда машината с вода и се чака да загрее. Тръбичката за пара се поставя в млякото.

Ако няма маркирано до каква степен да се постави тръбичката, потопете я на два-три сантиметра. В процеса на правене на млечна пяна движете съда с млякото нагоре и надолу, само че доста деликатно, с цел да не разлеете млякото.

Можете също по този начин да въртите съда с мляко към оста му. Опитайте се да избегнете съскащия тон, който се получава от образуването на мехурчета въздух в млякото.

След двадесет секунди изключете машината или най-малко приставката за пара. Идеалната пяна, която се образува по този метод, би трябвало да е кремообразна, с минимално количество мехурчета въздух. Тя би трябвало да е плътна, а не пореста.

 Да си създадем пяна на капучино или кафе

Следете температурата на прясното мляко. То не би трябвало да кипва, защото след кипването му млечната пяна незабавно ще спадне и напъните ви ще бъдат напразни.

Най-добрата температура за подготвяне на млечна пяна се дефинира по следния метод: в случай че не можете да държите с голи ръце съда с горещото мляко повече от пет секунди, температурата е съвършена. Тя е към 60-89 градуса.

След като пяната е подготвена, в еспресото се долива топло прясно мляко, с цел да се получи капучино, и от горната страна се поставя пяната с лъжица. Поръсва се с канела.

Когато вършиме кафе с млечна пяна, авансово леко разбърквате с лъжица пяната, с цел да захванете и млякото от дъното на съда. След две завъртания на лъжицата преместете пяната в чашата с еспресо благодарение на чаена лъжичка.

Ако нямате специфична машина за правене на капучино или с приставка за млечна пяна, това не е причина да се откажете от мисълта за кафе или капучино с гъста пухкава пяна.

Налейте в дребна тенджерка мляко, загрейте го на муден огън до

60-89 градуса и започнете деликатно и постепенно да го разбърквате с лъжица. Не го кипвайте. Млечната пяна ще украси кафето ви и ще обогати усета му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР