Лесно може да направите кисело зеле, като използвате и моркови

...
Лесно може да направите кисело зеле, като използвате и моркови
Коментари Харесай

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Лесно може да извършите кисело зеле, като употребявате и моркови за спомагателен усет. Помнете, че за оцветяването на зелевия сок би трябвало да добавите в бидона половин разрязана алена зелка или две глави сварено алено цвекло.

На 10 кг зеле са нужни три моркова. Отстраните всички премръзнали и изгнили листа на зелето. Отстранете кочана, като издълбаете дребна дупка.

Можете да добавите в зелето ябълки, семена от копър, дафинов лист – всичко зависи от вашите желания. Наредете зелето, като в дупките сипвате морска сол.

Зелето би трябвало да е компактно подредено, сред зелките слагайте моркови, които можете да разрежете на две, в случай че са прекомерно едри. Залейте с вода. Оставете да престои на топло, като затиснете с тежест.

 Как се подготвя кисело зеле в бидон

Върху повърхността на водата ще се появи пяна с мехурчета, би трябвало постоянно да я отстранявате. Можете да я оставите, само че това ще скапе усета на зелето. Веднъж на три дни претаквайте зелето.

След десетина дни преместете на студено. Най-вкусното кисело зеле се получава в дървени бъчви, които се приготвят по специфичен метод, с цел да няма зелето горчив усет.

Ако към този момент сте закъснели със слагането на зелето в бидон, можете да вършиме кисело зеле в дребни количества в малко бидонче или даже в тенджера, в случай че нямате бидон.

Смята се, че в случай че слагате киселото зеле, когато Луната нараства, то ще стане доста по-хрупкаво, в сравнение с в случай че се подготви в друго време от месеца. Можете да добавяте ким във водата, той ще ароматизира зелето.

С приготвенето зеле в бидон можете да си спретнете луксозни ястия с кисело зеле, а в случай че пък още нямате бидон, разгледайте нашите разгласи за бидони.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР