Лесните за следване диети могат да бъдат чудесен избор за

...
Лесните за следване диети могат да бъдат чудесен избор за
Коментари Харесай

5 лесни за спазване диети, подходящи за цялото семейство

Лесните за следване диети могат да бъдат превъзходен избор за тези, които желаят да подобрят питателните си привички, без да се постанова да съблюдават по-ограничителните режими. Ето някои елементарни и относително лесни за следване диетични подходи, които също така са подобаващи за цялото семейство, в това число за деца, възрастни и вероятно лица със характерни хранителни ограничавания или желания.  

Средиземноморска диета 

Диетолозите наричат средиземноморската диета " добре уравновесен хранителен режим " и има показва проучвания, които демонстрират, че тя оказва помощ за попречване на някои хронични болести и усилва продължителността на живота. 

Тя натъртва на потреблението на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, фасул, ядки, бобови растения, зехтин и ароматни билки и подправки; риба и морски блага най-малко два пъти седмично; умерено количество птици, яйца, сирене и кисело мляко. Фокусира се върху качеството на храните, а не върху настрана хранително вещество или група храни. Хората, които следват средиземноморска диета, се любуват на аленото месо и десертите като " инцидентни удоволствия ".  



Фекситарианство, или гъвкавата диета

Флекситарианец  може да ви звучи като гражданин на друга планета или последовател на екзотична идеология. Всъщност това просто е човек, който се опитва да преминат към растителен режим на хранене, само че понякога отскачат при месоядните. Този режим е доста елементарен за съблюдаване, натъртва на гъвкавостта и е класиран на второ място в листата за най-лесни диети за следване, тъй като не е нужно да спазвате тъкмо предписанията.  Рецептите са лесни като изискват по пет съществени съставки. Изобщо - прибавяте пет групи храни, без да отнемате нито една и това са: „ новото месо “ (немесни протеини като фасул, грах или яйца); плодове и зеленчуци; цели зърна; млечни артикули и подправки. 

Храненето на открито е допустимо и алкохолът е позволен! Разгледайте менютата на заведенията за хранене авансово, с цел да намерите здравословни ястия. Внимавайте с думи като пържени, хрупкави, панирани, кремообразни или сотирани – вместо това изберете печени, печени на скара, варени, поширани и приготвени на пара.

*Flexitarian е композиция от две думи: еластичен и вегетарианец. Терминът е фиктивен преди повече от десетилетие от диетолога Доун Блатнър ​​в нейната книга от 2009 г. „ Гъвкавата диета: Предимно вегетарианският метод да отслабнете, да сте по-здрави, да предотвратите заболявания и да добавите години към живота си “.



DASH диетата

Ползите от известната средиземноморска диета за здравето на индивида и ролята й за предварителна защита на разнообразни заболявания от дълго време е научно потвърдена, като тя даже е сложена в листата на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание на човечеството. Според Американската асоциация по сърдечни болести обаче DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) е най-здравословният метод на хранене. Тя стана извънредно известна поради рационалното намаляване и дълготрайния резултат, включва малко количество сол и наситени мазнини и се концентрира върху пълноценни храни. Обикновено се предлага на хора с хипертония или високо кръвно налягане, само че може да се съблюдава и като обща здравословна диета.  

Диетата е с ниско наличие на сол, наситени или трансмазнини, добавени захари, тлъсто месо и алкохол, като се дава приоритет на зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, нискомаслените млечни артикули, рибата и птичето месо без кожа, ядките и бобовите растения, както и растителни масла. 



MIND диета

Диетата MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) е комбинация хибрид сред най-високо оценените диети DASH и средиземноморската диета. Изследванията демонстрират, че тази диета може да усъвършенства когнитивните функционалности при възрастни хора и може да превъзхожда други диети в това отношение, в това число изброените тук. 

Диетата се концентрира върху групи храни, за които е известно, че усъвършенстват мозъчната, в това число по-специално зеленолистни зеленчуци, всички други зеленчуци, ядки, горски плодове, фасул, пълнозърнести храни, риба, птиче месо, зехтин и вино.  Сред условията на диетата е да се употребяват три порции пълнозърнести храни, салата и различен зарзават на ден, както и риба един път седмично и птиче месо два пъти седмично. Храни като алено месо, сладкиши и пълномаслено сирене обаче са лимитирани. 



TLC диета

Принципът на този хранителен режим се основава на внезапно намаляване на мазнините - изключително на наситените. Препоръчват се и 30 минути гимнастика с умерена интензивност всеки ден.

Диетата TLC е основана с концепцията с храна може да се понижи неприятният холестерол.  TLC, или Therapeutic Lifestyle Changes значи на създадем " лечебни промени на метода на живот ". Това се реализира посредством включване в менюто на доста зеленчуци, плодове, въглехидрати - самун, зърнени храни, пълнозърнести тестени произведения, и постно месо – пиле, риба. Параметрите на диетата са много необятни и предлага огромна независимост при избора на артикули. А по този начин наподобява едно примерно меню: месо – 140 г  на ден или по-малко, най-вече пилешко, пуешко без кожа или риба; нискомаслени или обезмаслени млечни артикули – малко количество, 2 - 3 пъти на ден; зеленчуци – 3-5 порции, плодове – 2-4 порции на ден (фибрите оказват помощ да се блокира усвояването на холестерола при хранене);  6 - 11 порции дневно пълнозърнести самун, ориз, паста и други въглехидрати.

Въглехидратите са неизменима част от хранителния баланс на организма и оказват помощ за понижаване равнищата на неприятния холестерол. Затова дневният им банкет би трябвало да е 50 - 60 на 100 общите калории и да се набира основно от пълнозърнести храни. 



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР