Лещата е може би най - старата бобова култура, отглеждана

...
Лещата е може би най - старата бобова култура, отглеждана
Коментари Харесай

Защо супата от леща е толкова полезна?

Лещата е може би най - остарялата бобова просвета, отглеждана още преди 6 хиляди години от хората. През хилядолетията са се появили разнообразни типове от нея, които се подготвят по друг метод.

Класика обаче си остава лещена чорба, която е обичайната храна на трапезата ни. Можем да кажем, че това е един от най-хубавите естествени заместители на месното хранене поради високото наличие на протеин и в това време дребното калории.

Фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамини В5 и В6, цинк са други потребни субстанции, с изключение на протеините, които лещата може да обезпечи на тялото. Порцията чорба от другите типове леща е освен вкусна и питателна, само че носи и доста изгоди на здравето. Ето най-важните от тях, доказващи за какво супата от леща е потребна.

Богатството от фибри се отразява позитивно на сърдечно-съдовата система. На фибрите се дължи еластичността на стените на съда, а това е благотворно за кръвообращението.

Фолиевата киселина и магнезият пък са скъпи за сърцето като витамин В9 е буфер пред хомоцистеина, пораждащ инфарктите. Магнезият е добавка, която поначало се предлага при сърдечни проблеми, а супата от леща я обезпечава по потребен и апетитен път.

 Супа от леща

Високите равнища на холестерол са рискови и понижаването им е здравословна грижа. Супата от леща дава тази опция и по този начин подкрепя контрола над сърдечните проблеми.

Наличието на фибри се явява добра опция за предварителната защита на диабета. С тяхна помощ въглехидратите се разграждат постепенно и се трансформират в сила, а не са натрупват като мазнини в депа по тялото. Те засищат за по-дълго време и по тази причина познатата потребна чорба се предлага при диети за намаляване. Тя е освен здравословна, само че и диетична чорба.

За да работи добре стомашно-чревният тракт, фибрите са съществена нужда. Облекчаващото им деяние се прави оценка незабавно, щом в менюто се включи бобовата просвета. Лещата е потребна при заболяване на дебелото черво. Синдромът на раздразненото дебело черво се повлиява удобно от лещата.

 Здравословна лещена чорба

За веганите и вегетарианците един от най-хубавите източници на протеин е тази просвета, в която растителните белтъчини сполучливо заместват животинските, балансирайки редица процеси в тялото, за които то се нуждае от протеини. Затова те постоянно залагат на чорба от жълта леща, както и други предписания като кюфтета от леща да вземем за пример.

Освен всичко потребността от желязо ще бъде задоволена добре с порция потребна чорба от леща. Желязото обезпечава превоза на О2 в тялото, а той създава силата от която се нуждаем и поддържа метаболитните процеси.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР